Zilisteanu: BNR a redus RMO la presiunea statului

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:34
2009 citiri
Zilisteanu: BNR a redus RMO la presiunea statului

Decizia bancii centrale de a elibera in piata 2 miliarde euro a avut ca scop sustinerea nevoii de finantare a statului roman pe termen scurt, insa aceasta masura ar putea permite ca bancile straine sa scoata din nou bani din tara, au sustinut unii participanti la o masa rotunda organizata miercuri, potrivit NewsIn.

"Cele doua miliarde euro care vor fi eliberate in piata in 24 iulie reprezinta nevoia de finantare pe termen foarte scurt, respectiv o luna, a statului roman, care a pus, astfel, presiune asupra bancii centrale", a spus analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

El a mentionat ca BNR va trebui sa diminueze RMO pana la 2% inainte de intrarea Romaniei in zona euro.

Zilisteanu considera ca masura BNR va avea ca efect, printre altele, crearea unor "presiuni de a lua titluri de stat din partea bancilor comerciale".

"Creditarea pentru economia reala nu are sanse sa se reia foarte curand", a mai spus analistul imobiliar.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de politica monetara de marti, sa scada ratele rezervelor minime obligatorii, de la 18 la 15% in cazul pasivelor in lei si de la 40% la 35% in cazul celor in valuta, masura care urmeaza sa puna la dispozitia bancilor aproximativ 9 miliarde lei.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Liderul sindical Bogdan Hossu considera ca reducerea de catre BNR a rezervelor minime obligatorii (RMO) "nu e normala", mai ales ca bancile au scos capital din tara in primele patru luni.

"Decizia BNR nu e normala si ar putea tenta bancile sa scoata din nou capital din tara, asa cum au facut si in primele patru luni ale acestui an", a precizat Hossu.

Analistii consultati marti de NewsIn au declarat ca bancile ar putea plasa o parte din banii eliberati din rezervele minime in titluri de stat, in conditiile in care cererea solvabila de credit ramane limitata la nivelul economiei, si nu au exclus iesirea unor sume din tara, daca piata interna nu va putea absorbi integral lichiditatile suplimentare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca dozajul si momentele in care banca centrala decide sa elibereze fondurile din rezervele minime obligatorii vor face diferenta intre succesul sau esecul acestor masuri.

 

#bnr, #creditare, #hossu, #rmo, #zilisteanu , #stiri BNR