Bancherii despre amanarea ratelor la banci: "O lege de muraturi"

Vineri, 28 August 2009, ora 09:50
1535 citiri
Bancherii despre amanarea ratelor la banci: "O lege de muraturi"

Bancherii spun ca scutirea IMM-urilor de la plata ratelor bancare timp de un an, dupa modelul italian, propunere formulata recent de Mircea Geoana, presedintele Senatului, este "neconstitutionala". Ei spun ca, oricum, bancile aplica asemenea solutii si acum, pentru clientii care nu-si mai pot achita ratele, prin restructurarea creditelor.

"Ideea este neconstitutionala. Nu este legal sa impui asa ceva unei banci, care este o entitate privata ce se ghideaza dupa propriile reguli. Este o lege de muraturi, cum spune Caragiale (lege pe care o lauda personajul Conu' Leonida, n.r.)", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, actual membru in Consiliul de Administratie.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Deocamdata, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) studiaza impactul ideii, pentru ca semnarea unui moratoriu presupune acordul tuturor partilor, in ceea ce priveste scutirea de la plata timp de un an a IMM-urilor.

"BNR a luat cunostinta de propunere, pe care o analizeaza", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Totusi, fiecare banca in parte va trebui sa aleaga daca adera la program, si daca accepta sa scuteasca de la plata IMM-urile, timp de un an, pentru ca ARB nu poate decide in numele unei banci, explica Baltazar.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#arb, #bancheri, #geoana, #imm, #lege, #rate , #stiri Bogdan Baltazar