Bogdan Baltazar: Criza va incepe sa muste in vara

Luni, 23 Februarie 2009, ora 10:00
1697 citiri
Bogdan Baltazar: Criza va incepe sa muste in vara

Fostul presedinte al BRD considera ca s-a intrecut masura, anii trecuti, atunci cand orice roman isi lua credit.

In cadrul unui interviu acordat cotidianului Adevarul, Bogdan Baltazar, acum consultant financiare independent, afirma ca "S-a intrecut putin masura. Creditarea a facut ca milioane de oameni sa-si imbunatateasca nivelul de trai, sa isi cumpere plasma." "Ce desfrau era pe piata imobiliara!

Si noi am avut un rol in scumpirea caselor, prin faptul ca oamenii aveau acces la credite, si bancile le dadeau fara sa ii intrebe nimic. Asa era mai ales la bancile nou intrate, care vroiau neaparat cota de piata", a declarat fostul presedinte al BRD pentru Adevarul.

Despre actuala criza economica mondiala, Baltazar este de parere ca Romania nu a fost inca afectata foarte mult de criza economica, "dar mi-e teama ca va incepe sa muste in vara". Vorbind despre un inceput de inghet al creditelor, consultantul financiar este de parere ca sistemul bancar a fost afectat psihologic, iar bancile au devenit mai prudente decat este necesar. "

Totusi, sistemul romanesc este in regula sub aspect de solvabilitate, lichiditate, potrivire de scadente. Problema este ca nu se dau credite, ci se cauta plasamente rentabile si sigure", afirma Bogdan Baltazar. In opinia fostului presedinte al BRD, cele mai afectate sectoare romanesti vor fi constructiile si productia.

"Romania este plina de fabricute de piese auto sau piese de schimb pentru industria metalurgica, afaceri marunte care depind in mare masura de piata externa", sustine Baltazar. In concluzie, el afirma ca Guvernul actual nu este unul de sacrificiu, in ciuda misiunii dificile care ii revine intr-o perioada mai putin favorabila economiei. Intrebat in ce masura crede ca Guvernul isi poate duce la bun sfarsit indatoririle, Baltazar spune ca "are sanse". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #creditare, #criza , #stiri Bogdan Baltazar