Criza politica ar putea majora cursul valutar pana la 4,5 lei/euro

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:51
1134 citiri
Criza politica ar putea majora cursul valutar pana la 4,5 lei/euro

Parerile analistilor financiari in ceea ce priveste evolutia cursului valutar in urmatoarea perioada sunt impartite. Daca economistul sef al Raiffeisen Bank crede ca euro va fi cotat la 4,5 lei, analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca dupa alegeri Romania va intra in normalitate, iar leul se va intari, fluctuand in intervalul 4,2-4,25 lei/euro.

"In cazul in care vom avea un guvern in deplinatatea lui, presiunea pe curs se va reduce substantial si vom constata o usoara apreciere a monedei nationale. In caz contrar, lucrurile se vor complica destul de tare si este posibil sa vedem chiar si un curs de 4,5 lei/euro", a declarat economistul sef al Raifeissen Bank, Ionut Dumitru, pentru Gardianul.

Pe de alta parte, analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca dupa alegeri, leul va fluctua in intervalul 4,2-4,25 lei/euro.

"Situatia in plan politic se va mai calma, vom avea alt Guvern, va veni si urmatoarea transa de la FMI daca vor fi indeplinite conditionalitatile prevazute in acordul cu Fondul si Comisia Europeana", a spus Baltazar, pentru cotidianul citat.

In opinia analistului economic Ilie Serbanescu, leul nu se poate majora, daca economia este la pamant.

"Cursul de schimb nu poate face altceva decat face economia, el se urmeaza traseul economiei pe care o reprezinta. Or economia nu merge decat in jos si atunci si cursul va urma acelasi trend. Nu exista un interval de oscilatie pe care sa il putem prognoza, exista doar nivelul actual de la care, pe fundament economic, nu are alta cale decat in jos", a explicat Ilie Serbanescu.

#criza, #politica, #curs, #valutar , #stiri Bogdan Baltazar