Alternativa lui Hossu: cresterea in trepte a impozitului pe venit

Sambata, 08 Mai 2010, ora 02:06
1829 citiri
Alternativa lui Hossu: cresterea in trepte a impozitului pe venit

Presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a propus ministrului Finantelor, ca alternativa la scaderea salariilor in sectorul bugetar, o crestere in trepte a impozitului pe venit si sistarea sau suspendarea transferului de fonduri de la sistemul public de pensii catre cel privat, informeaza Mediafax.

Propunerile au fost prezentate intr-o discutie pe care liderul sindical a avut-o, vineri seara, cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, privind solutiile de reducere a cheltuielilor bugetare, solicitate de Fondul Monetar International.

Una dintre propunerile discutate a fost ca impozitul pe profit sa fie mentinut la 16%, dar impozitul pe venit sa creasca in trepte, in functie de venitul angajatului, cu o reducere a impozitarii pentru salarii mici .

Astfel, pentru un venit de pana la 3.000 lei a fost propus un impozit de 14% sau 16%, iar pentru un venit de peste 3.000 lei a fost avansata ideea unui impozit de 25%. Cel mai mare impozit, de 38% sau 40%, a fost propus pentru venituri de 8.000-10.000 lei.

Liderul sindical si-a motivat propunerea de schimbare a sistemului de impozitare prin faptul ca "actuala cota unica nu poate crea decat o presiune continua pe micul contribuabil".

A doua propunere prezentata ministrului Finantelor a fost ca transferul de alocatii de la sistemul public de pensii catre cel privat sa fie eliminat sau macar suspendat, astfel incat fondul de pensii publice sa dispuna de resurse suficiente.

Hossu nu a prezentat si raspunsul primit din partea ministrului Finantelor la toate aceste propuneri, aratand doar ca l-a atentionat pe Vladescu asupra faptului ca masurile propuse pentru reducerea cheltuielilor sociale vor fi usor combatute in instante si nu vor rezolva problema de fond.

"Raspunsul a fost ca daca asta se va intampla, asta va fi. Mi se pare putin cam fatalist", a spus Hossu. El a anuntat insa ca va prezenta cele doua propuneri si presedintelui Traian Basescu, la intalnirea programata pentru duminica.

"Ramane o decizie pur politica (...) Exista niste economii, dar regretabil este faptul ca dezechilibrele, chiar daca se vor aranja, nu vor da incurajare ca lucrurile vor fi mai bine la anul ca acum", a spus Hossu.

El a mai aratat ca nu a discutat cu ministrul Finantelor despre concedieri, dar ca reprezentantii Guvernului prefera sa insiste pentru reducerea cheltuielilor prin diminuarea fondului de salarii si mai putin pe concedieri efective. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#hossu, #scadere, #salarii, #bugetari , #stiri Bogdan Hossu