Boc nu i-a convins pe sindicalisti sa renunte la proteste

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 21:15
1261 citiri
Boc nu i-a convins pe sindicalisti sa renunte la proteste

Primul-ministru si reprezentantii confederatiilor sindicale nu au ajuns la o intelegere in urma discutiilor de sambata pe marginea legislatiei muncii si politicii salariale a Guvernului, sindicatele anuntand ca vor mentine calendarul de proteste, precizeaza NewsIn.

"Ceea ce am constatat este ca de fapt politica Guvernului in continuare este de a nu incerca protejarea salariatilor, ca orice explicatii si justificari de fapt nu duc nici la incurajarea revenirii a unei politici normale in domeniul salariului minim pentru intreg sistemul economic national, pe de alta parte nici la revenirea protectiei pentru grupurile de defavorizati, in special pensionari.

Pe de alta parte ceea ce este cel mai grav este ca se doreste in continuare o dereglementare nu foarte clara pentru ca se pare ca nu au idee ce doresc modificat la Codul Muncii, dar, in principal se pare ca se doreste o dereglementare legata de concedierile foarte facile de pe partea salariatilor", a spus presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu.

Liderul Cartel Alfa i-a comunicat primului-ministru ca nici nu se pune in discutie anularea actiunilor sindicale pe urmatoarea perioada, astfel ca de luni vom incepe mitingurile si pichetarile in teritoriu.

"Marti va fi CNSLR Fratia cu actiunea sa, miercuri, joi, vineri vom continua actiunile, luni, marti va continua Cartelul si BNS-ul tocmai ca sa punem presiuni atat asupra Parlamentului, cat si asupra guvernantilor", a trecit in revista Hossu calendarul protestelor. In plus, si sindicatele functionarilor vor protesta luni pe 27 septembrie.

Hossu a apreciat ca, din partea Cartel Alfa, vor iesi in jur de 26.000 de oameni in strada, din toata tara, pe durata protestelor.

"Sunt din toate domeniile, le-am planificat tocmai ca sa nu mai facem o actiune punctuala de o zi, pentru ca se pare ca mesajul nu este clar si trebuie facute actiuni continue care sa puna presiune atat asupra Parlamentului, dar mai ales asupra Guvernantilor", a explicat el.

Hossu a spus ca a constat, din discutiile purtate sambata, ca Guvernul continua politica lipsita de responsabilitate administrativa, pentru ca in urmatorii patru ani se doreste inghetarea salariului minim, deci implicit stimularea evaziunii la gri pe domeniul pietei fortei de munca.

"In sectorul bugetar nu se doreste revenirea la normal, vor fi penalizati toti salariatii sectorului bugetar pentru anul viitor, dar ceea ce este mai grav este ca procentul prevazut de cheltuieli pentru sectorul invatamant si sanatate, sectoare de servicii prioritare pentru cetatenii Romaniei, vor fi diminuate continuu pana in 2013 si vor ajunge la 3,2% din PIB(..), ceea ce implica ori o restructurare in aceste doua sectoare ca numar de personal, ori cel mai probabil continuarea reducerii salariilor pentru personalul respectiv", a mai spus Bogdan Hossu.

"Cetatenii Romaniei trebuie sa inteleaga ca neiesirea in strada inseamna acceptarea tacita a ceea ce Guvernul propune la ora actuala, indiferent ca vorbim de pensie, salariu minim, politica in domeniul Codului Muncii sau politica in domeniul salariilor bugetare", a conchis liderul Cartel Alfa.

"Toate aceste discutii de astazi au aratat foarte clar ca premierul Emil Boc nu este dispus sa cedeze sub nicio forma. Drept urmare le cerem colegilor nostri, membrii de sindicat, indiferent de confederatiile din care fac parte, sa participe la actiunile de protest, pentru ca in momentul de fata avem de-a face cu un Guvern care nu va ceda sub nicio forma, un Guvern care nu investeste sub nicio forma in resursa umana, un Guvern care se considera puternic avand in spatele sau o majoritate parlamentara, un Guvern care nu este interesat de ceea ce gandeste majoritatea populatiei", a declarat la finalul intalnirii care a durat aproximativ trei ore, Marius Nistor, presedinte al Spriu Haret si vicepresedinte CNSRL Fratia.

Astfel, Nistor a precizat ca asteapta ca pe 22 septembrie, la mitingul organizat de CNSRL Fratia, o participare masiva a colegilor din toate domeniile de activitate.

"In 5 octombrie, in fata Palatului Cotroceni, Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret impreuna cu colegii de la Federatia Educatiei Nationale vor organiza un alt miting.

Si, cu aceasta ocazie, o delegatie mixta va pleca la Bruxelles pentru a prezenta situatia cu care noi ne confruntam in momentul de fata: saracia accentuata, lipsa dialogului social, politizarea fara precedent a sistemului educational si nu numai. E cazul ca in momentul de fata Uniunea Europeana sa cunoasca cu adevarat ceea ce se intampla in aceasta tara", a subliniat Nistor.

El s-a aratat suprins de faptul ca, desi a crezut ca intalnirea de sambata ar fi fost o initiativa a premierului cu scopul de a dezamorsa posibilul conflict de munca pe cale sa izbucneasca in toate domeniile de activitate, aceasta a fost de fapt un raspuns al lui Emil Boc la o solicitare a confederatiilor sindicale.

Presedintele FSLI Aurel Cornea a precizat si el ca discutiile de sambata s-au finalizat numai cu "promisiuni desarte, iar in unele situatii nici macar atat".

El a mai spus ca premierul a precizat ca problema celui de-al treisprezecelea salariu si a primei de vacanta se va rezolva in functie de cresterea economica, in conditiile in care se cunoaste faptul ca pentru 2010 este prognozata o crestere de maxxim 1,5%.

"Privind legea salarizarii unitare, pot sa va spun ca am solicitat inca odata primului-ministru sa se aseze serios la masa negocierilor, intrucat coeficientii acordati invatamantului ne situaza din nou la finalul grilei de salarizare, in ultima treime, lucru inacceptabil pentru noi, iar aplatizarea acesteia face sa avem situatii in care colegi de-ai nostri cu pregatire superioara si vechime mai mare sa aiba salariu mai mic decat alti colegi cu pregatire inferioara si vechime mai mica", a mai spus Cornea.

Liderul CSDR Iacob Baciu a precizat ca toate confederatiile prezente la Guvern sambata, au cerut, in principal, armonizarea legislatiei din Romania cu Conventia internationala a muncii.

"Premierul s-a angajat ca tot ce inseamna legislatia muncii, plecand de la legea sindicatelor, legea conflictelor sa fie modificata si corelata cu Conventia internationala a muncii. A fost discutata problema inspectiei muncii.

Premierul a fost de acord sa modificam legea care reglementeaza acest aspect in asa maniera incat numarul incidentelor de munca, al bolilor profesionale sa fie redus fiindca altfel vom plati handicapati", a precizat el.

Baciu a ajuns la concluzia ca premierul s-a aratat de acord cu sindicalistii numai in ce priveste aspectele care nu vizeaza revendicari banesti.

"In mod concret, in privinta salarizarii, pe langa faptul ca i-am explicat premierului ca salariul minim duce la evaziune fiscala pentru ca marea majoritate a angajatorilor platesc impozit pentru salariul minim si nu pentru cel real, dupa o discutie de aproape o ora nu a acceptat sa transam aceasta problema a salariului minim. Urmeaza sa avem o discutie impreuna cu patronatele", a spus Baciu.

"Legea salarizarii a fost si ea discutata. Marti urmeaza sa fie o intalnire la Ministerul Muncii. Prioritatea numarul unul va fi educatia, sanatatea, cercetarea si cultura. Ne-am impotmolit cand discutia a ajuns la coeficientii de ierarhizare.

Boc a spus ca trebuie sa tinem cont ca este vorba de o suma de bani in buget si ca nu poate pune in discutie, acum, acest aspect. Ramane ca luni sau marti sa mai avem o discutie", a mai precizat liderul CSDR.

Sindicalistii din CNSLR Fratia vor organiza in 22 septembrie un miting si un mars de protest in Capitala, la care ar urma sa participe circa 20.000 de bugetari, dupa cum a anuntat, inca din 13 septembrie, liderul confederatiei, Marius Petcu. Un alt miting sindical va avea loc, tot in Bucuresti, la 5 octombrie, potrivit lui Marius Nistor.

#boc, #bugetari, #proteste, #sindicalisti , #stiri Bogdan Hossu