Bugetul pe 2010 provoaca nemultumiri: reprezentantii Cartel Alfa, pregatiti de greva

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 15:15
1715 citiri
Bugetul pe 2010 provoaca nemultumiri: reprezentantii Cartel Alfa, pregatiti de greva

Reprezentantii confederatiei nationale Cartel Alfa se va intruni dupa 10 ianuarie pentru a stabili calendarul protestelor, fiind nemultumiti de forma finala a proiectului de buget pe 2010, a declarat miercuri, pentru NewsIn, liderul sindical Bogdan Hossu.

"Avem mandat sa pornim protestele si sa declansam greva generala. Din 10 ianuarie incepem sa ne miscam si probabil ca vom organiza proteste atat in tara cat si in Bucuresti. Ne consultam si cu celelalte confederatii sindicale, dar nu stam dupa ceilalti pentru ca sunt si unii care au anumite interese", a spus Hossu.

Presedintele Cartel Alfa s-a declarat nemultumit de faptul ca Guvernul a decis sa transfere bani din bugetul asigurarilor sociale catre companiile care gestioneaza Pilonul II de pensii si "sa transfere, astfel, povara crizei pe umerii pensionarilor".

"Este inadmisibil ca punctul de pensie sa scada in 2010 la 39% din salariul mediu brut si sa transferi 0,5% din contributiile platite de oameni catre anumite structuri care gestioneaza Pilonul II de pensii. E clar ca decizia lor a fost sa protejeze anumite grupuri de interese.

Totodata, nu putem accepta mentinerea salariului minim la 600 lei, in conditiile in care frauda fiscala din zona salariilor depaseste 27% din produsul intern brut", a mai spus Bogdan Hossu.

El a adaugat ca "este nejustificabil ca executivul sa decida reducerea cheltuielilor salariale cu 0,7 miliarde lei, in conditiile in care s-a redus doar 0,4 miliarde lei din cheltuielile pentru bunurile si serviciile".

"Daca se fac reduceri, trebuie sa se faca la toti si nu sa-i avantajezi pe ai tai in dauna intregii populatii, care va trebui sa suporte si anul viitor criza.

Probabil ca este nevoie sa cada guvernul Boc pentru a-si trece ei acest buget construit pentru diferite grupuri de interese. Da, este o amenintare directa la adresa acestui guvern", a afirmat Hossu, intrebat fiind daca are de gand sa dea jos guvernul prin declansarea protestelor si a grevelor.

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat ca "vor fi miscari sociale" in 2010 fara a da mai multe detalii legate de calendarul protestelor.

"Evident ca nu poti fi multumit de proiectul de buget pe 2010, pentru ca in opinia noastra nu vine sa rezolve problema declinului economic. Cu siguranta ca vor fi miscari sociale, atata timp cat, repet, nu intrevedem un set clar de politici pentru creare de locuri de munca", a spus Costin. 

#alfa, #buget, #cartel, #hossu, #proteste , #stiri Bogdan Hossu