Cartel Alfa propune mandatarea guvernului pe 6-12 luni

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 10:29
1073 citiri
Cartel Alfa propune mandatarea guvernului pe 6-12 luni

Cartel Alfa propune mandatarea Guvernului, pentru o perioada de 6 sau 12 luni, ca sa poata face corectii la anexele din Legea unitara a salarizarii impreuna cu partenerii sociali, a declarat joi presedintele sindicatului, Bogdan Hossu, precizand ca astfel ar putea fi evitate conflictele sociale, potrivit NewsIn.

"Am atras atentia ca, din punctul de vedere al Cartel Alfa, pentru a evita conflictele sociale, trebuie neaparat introdus un aticol nou in textul legii, care sa prevada ca Guvernul este mandatat, intr-o perioada de 6 sau 12 luni, ca impreuna cu partenerii sa poata sa faca corectii la anexele care exista actualmente in lege", a spus Hossu, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.

El a mentionat ca sindicatele au "o multitudine de disfunctionalitati" in textul legii si ca "este evident" ca zilele ramase pana la asumarea raspunderii de catre guvern nu sunt suficiente pentru ca solicitarile sa fie rezolvate.

"Sa-si asume raspunderea, dar cu conditia introducerii amendamentelor pe care le-am cerut, pentru ca sunt cateva amendamente legate de toate aceste acte normative", a afirmat liderul sindical.

Hossu a atras atentia ca exista o problema legata de salariul minim, pe care l-a numit "elementul de baza in constructia sistemului de salarizare".

"Nu vom putea sa mergem in continuare cum am mers, si eram unici in Europa, cu doua salarii minime diferentiate. Trebuie un singur salariu minim de care trebuie sa beneficieze toata lumea", a afirmat el.

Liderul sindical a mentionat ca piata romaneasca a fortei de munca "creeaza una din cele mai mari actiuni de dumping pe piata de munca a Uniunii Europene", indepartand Romania de Carta sociala europeana.

"Nu este posibil ca la 5 milioane de lucratori inregistrati oficial sa avem peste 1,2 milioane de lucratori la salariul minim, adica ca si necalificati. 25% din forta de munca inregistrata oficial este necalificata, ma mir ca mai producem ceea ce producem", a mai spus Hossu.

 

#mandatare, # guvern, # raspundere, # salariu minim , #stiri Bogdan Hossu