"Cartel Alfa" vrea sa declanseze protestele in martie

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 13:03
1460 citiri
"Cartel Alfa" vrea sa declanseze protestele in martie

"Cartel Alfa" a anuntat ca intre 1 si 15 martie ar putea picheta prefecturile, urmand ca intre 15 si 30 aprilie sa fie organizat miting in Capitala, iar in mai sa fie declansata greva generala, sindicalistii fiind nemultumiti de disponibilizarile anuntate si de diminuarea veniturilor salariale.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a fost stabilit un plan comun de revendicari, dar si de proteste, pana in luna mai, bugetarii afiliati la confederatia sindicala fiind nemultumiti de actele normative date de Guvern in ultima perioada referitoare la disponibilizari si reducerea veniturilor salariale, scrie Mediafax.

Hossu a spus ca sindicalistii sunt in continuare dispusi la dialog
cu reprezentantii Guvernului, pentru a incerca sa rezolve impreuna revendicarile bugetarilor.

El a subliniat ca daca nu vor fi gasite solutii la revendicari, in luna mai, 400.000 de angajati din sistemul bugetar vor bloca activitatea in foarte multe domenii.

Pana la greva generala din mai, sindicalistii ameninta cu pichetari la sediile prefecturilor, in perioada 1-15 martie, cu proteste la sediile ministerelor, ordonatorii pricipali de credite, in perioada 15- 30 martie, dar si cu mitinguri in judete, intre 1 martie si 15 aprilie, si miting in Bucuresti, in perioada 15-30 aprilie.

Totodata, intre 20 februarie si 15 martie, liderii sindicali se vor intalni cu parlamentarii, pentru a discuta promovarea revendicarilor atat la nivel judetean, cat si la nivel de comisii parlamentare.

La jumatatea lunii aprilie va avea loc o evaluare a actiunilor efectuate, urmand ca, intre 15 si 30 aprilie, sa fie organizata o greva de avertisment la nivel national, in toate sectoarele bugetare, urmata de greva generala, in luna mai.

Federatiile sindicale din sistemul bugetar afiliate la "Cartel Alfa" au formulat un plan comun de revendicari avand in vedere lipsa unui dialog social real si responsabil la nivelul ministerelor de resort si al Guvernului in constructia sistemului legislativ, "dialog care sa conduca la concertarea punctelor de vedere", a spus Bogdan Hossu.

Astfel, sindicalistii cer respectarea dialogului social cu realizarea concertarii punctelor de vedere ale partenerilor, planificarea terminologiilor in cadrul legislativ, respectiv Legea 330/2009 privind salarizarea unitara in sistemul bugetar si Ordonanta 1/2010, si adoptarea lor in toate actele normative referitoare la salarizare.

Sindicalistii cer eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor legate de libertatea de negociere colectiva
prevazuta de Conventia 98 a Organizatiei Internationale a Muncii.

Reasezarea grilelor de salarizare in conformitate cu principiile Legii 330/2009, anularea articolelor incluse in Ordonanta 114/2009 privind reducerea numarului de personal si a eliminarii tichetelor de masa, cadou si vacanta sunt alte revendicari ale sindicalistilor "Cartel Alfa".

Sindicalistii mai cer plata orelor suplimentare efectuate care nu se pot recupera cu timp liber corespunzator, cat si a orelor lucrate in cadrul timpului normal de lucru din zilele libere si sarbatori legale.

Reprezentantii angajatilor de la stat cer guvernantilor crearea prin reglementari clare a formelor de stimulare din venituri proprii a personalului, stabilirea regulamentelor de sporuri de comun acord cu partenerii sociali, precum si reacordarea sporului de doctorat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cartel, #alfa, #bugetari, #proteste, #greva , #stiri Bogdan Hossu