Guvernul propune cresterea salariilor mici pana la 850 lei

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 00:39
1523 citiri
Guvernul propune cresterea salariilor mici pana la 850 lei

Reprezentantii Guvernului propun cresterea salariilor mici pana la 850 de lei, dar vor sa permanentizeze reducerea cu 25% din iunie, prin noua lege a salarizarii, a declarat, vineri, la finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, vicepresedintele Federatiei "Sanitas", Adrian Barea, potrivit Mediafax.

Potrivit liderului sindical, salariile de pana in 600 de lei ar putea ajunge la 810, 840 sau, o alta varianta a coalitiei, la 850 de lei.

Totodata, pe langa aceasta posibila crestere a salariilor mici, care de fapt nu inseamna decat o recuperare partiala a veniturilor de dinainte de reducerea cu 25 de procente, Guvernul intentioneaza sa perpetueze reducerea si in 2011, prin noua lege a salarizarii unitare.

Barea a precizat ca daca in noua lege ar fi luate in considerare salariile din iunie 2010, acest lucru ar insemna o crestere cu 33 la suta fata de actualul nivel.

De asemenea, liderul sindical a mai spus ca Ministerul Justitiei si Consiliul Legislativ, carora sindicatele le-au cerut avizul privind constitutionalitatea folosirii ca baza in lege a salariilor reduse cu 25 la suta, au anuntat ca nu pot emite o opinie oficiala in acest stadiu al discutiilor.

Reprezentantii Consiliului Legislativ au precizat ca se pot exprima pe lege nu pe proiect, a afirmat Barea. Sindicatele sustin ca este inacceptabil sa se porneasca in noua lege cu salariul diminuat, avand in vedere ca reprezentantii Curtii Constitutionale au spus ca aceasta masura este limitata la sase luni.

Liderii sindicatelor s-au intalnit si miercuri, la Ministerul Muncii, cu ministrul Ioan Botis, ei anuntand atunci ca asteapta pana vineri expertiza Ministerului Justitiei si a Consiliului Legislativ privind baza din Legea unitara de salarizare.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, declara atunci ca, in opinia sindicalistilor, este neconstitutional ca in noua lege sa se ia in calcul salariile diminuate cu 25 la suta.

Bogdan Hossu preciza ca, daca se va decide ca este neconstitutional sa se aplice ca baza de calcul salariile reduse cu 25 la suta, bugetarii revin la salariile din iunie 2010 si vor fi inghetate in 2011 la acest nivel, daca nu se schimba structura bugetului de stat.

Hossu adauga ca statul ar mai trebui sa disponibilizeze inca 15.000 de bugetari. Potrivit raportarilor, au fost deja date afara aproximativ 55.000 de persoane din sistemul public. 

#crestere, #salarii, #guvern, #legea salarizarii , #stiri Bogdan Hossu