Hossu: Boc si Botis, inflexibili la revendicarile sindicatelor

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 16:04
1715 citiri
Hossu: Boc si Botis, inflexibili la revendicarile sindicatelor

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat ca primul-ministru Emil Boc si ministrul Muncii, Ioan Nelu-Botis au fost inflexibili in legatura cu propunerile sindicale in ceea ce priveste noul Cod al Muncii, anunta NewsIn.

"Pozitia Ministerului Muncii este inflexibila si denota nu numai nivelul cultural al domnului ministru care nu este capabil sa inteleaga o constructie pe termen mediu sau lung, ci doreste un profit pe termen scurt, probabil pentru propria sa intreprindere.

Din toata lista de revendicari, discutam de 14 puncte in disfunctionalitate, restul 107 modificari au fost acceptate de partea sindicala", a spus Hossu la finalul intalnirii liderilor de sindicat cu Boc si Botis, care s-a desfasurat vineri.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a adaugat ca spera ca modificari la proiectul de Cod al Muncii sa fie operate in urma discutiilor din coalitia de guvernamant. "UDMR ne-a contactat si a spus ca este sensibil la solicitarile noastre, iar noi speram sa schimbe pozitia partii guvernamentale.

Codul Muncii, fiind o lege mult prea importanta ce angajeaza pe termen lung intregul sistem national, nu este normal sa nu fie dezbatut in cadrul Parlamentului", a spus Hossu.

Acesta a mentionat ca sindicatele intentioneaza sa demareze si actiuni de protest in strada.

"L-am anuntat pe premierul Emil Boc ca nemultumirea nu este doar la nivelul salariatilor.

Avem o oferta de la un angajator din domeniul constructiilor care a spus ca sponsorizeaza Cartel Alfa cu 3 tone de pietre la dimensiunea unui ou XXL", a afirmat Hossu precizand ca protestele sunt cu atat mai necesare cu cat unii angajatori, pe baza faptului ca nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national, au cerut si au inregistrat contracte individuale de munca modificandu-le nivelul de salarizare la nivelul 670-700 de lei, minim pe economie.

In schimb, vicepresedintele Blocului National Sindical Ion Pisc s-a declarat mai rezervat in ceea ce priveste posibilitatea ca partidele din coalitie sa determine amendarea proiectului elaborat de ministerul de resort.

"Marian Sarbu ne-a promis ca se va lupta sa nu dispara contractele colective de munca, dar se pare ca puterea domniei sale in coalitie este limitata. Este un lucru cert: ce a promis, nu i-a iesit", a spus Pisc referindu-se la promisiunea UNPR ca reglementarea contractelor colective de munca se va face printr-o lege speciala.

Intalnirea dintre premier si sindicalisti s-a terminat intr-o nota incordata, Hossu sustinand ca in fata pozitiei inflexibile a Guvernului, liderii de sindicat au parasit sala la scurta vreme dupa ce au sosit si reprezentantii patronatelor.

"Prin intalnirea de astazi s-a incercat, inca o data, o manipulare a miscarii sindicale pentru ca, desi s-a spus ca va fi o intalnire cu sindicatele si apoi comuna cu patronatele, constatam ca de fapt este cu totul altceva. Drept care am parasit sala cand au venit patronatele", a declarat Hossu.

Conform altei variante, sindicalistii ar fi fost de fapt dati afara de catre premier care a dorit ca discutiile cu partenerii sociali sa fie duse separat. "Desi Botis ne-a chemat sa aiba o discutie separata cu noi, dar care va continua impreuna cu patronatele.

In momentul in care patronatele au ajuns in sala pe finalul discutiilor noastre, intr-un mod elegant, domnul prim-ministru ne-a poftit afara: ", a spus Ion Pisc care a apreciat acest fapt ca "o marsavie" a lui Ioan Botis.

#hossu, #boc, #botis, #revendicari, # sindicate , #stiri Bogdan Hossu