Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hossu: Cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc CAS

Hossu: Cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc CAS

Din evaluarile facute de Cartel Alfa reiese ca cel putin 500.000 de angajati din Romania nu platesc contributii de asigurari sociale (CAS), iar printre acestia se numara ziaristii, sportivii si consilierii locali, a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele confederatiei sindicale, Bogdan Hossu.

"Toti membrii consiliilor locale nu platesc CAS, in aceasta situatie regasindu-se si ziaristii si sportivii. Totalul celor care nu platesc contributiile de asigurari sociale este evaluat de noi la cel putin 500.000 de persoane", a afirmat Hossu.

El a precizat ca, daca se introduce plata CAS pentru drepturile de autor si conventiile civile, trebuie modificate doua legi, astfel incat statul sa fie obligat sa plateasca pensie pentru cei care vor contribui la bugetul asigurarilor sociale.


"In acest moment, la calculul pensiei se are in vedere salariul de baza si sporurile care se platesc pe cartea de munca. De aceea, trebuie sa fim atenti sa nu ramana o simpla forma de impozitare a statului, in care doar dam bani fara a ni se returna drepturile inapoi", a subliniat Hossu.


Liderul sindical a explicat ca trebuie modificata in primul rand Legea drepturilor de autor, in care sa se prevada plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat, si in al doilea rand legea pensiilor, astfel incat la calculul pensiei sa intre si plata contributiilor pe contracte de drepturi de autor si conventii civile. Mai devreme, ministrul muncii, Mihai Seitan, a declarat pentru NewsIn ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.


"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.


"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii. Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1070 ori
Citeste mai multe despreangajati CAS pensie proiect lege