Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hossu: Disponibilizarile nu inseamna reducerea cheltuielilor acum, ci mutarea lor in alt capitol

Hossu: Disponibilizarile nu inseamna reducerea cheltuielilor acum, ci mutarea lor in alt capitol

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi dupa discutiile cu reprezentantii Bancii Mondiale, ca disponibilizarile care se fac acum vor avea ca efect reducerea cheltuielilor peste 1,5 ani, in prezent bugetul consolidat ramand acelasi deorece cheltuielile se muta dintr-un capitol in altul, informeaza Mediafax.

In legatura cu disponibilizarile din asistenta sociala, Bogdan Hossu a precizat ca problema personalului care lucreaza in acest domeniu consta in faptul ca sunt foarte putini angajati in sistem birocratic, cei mai multi lucrand in prestari servicii.

"O singura persoana nu poate sa aiba grija de mai mult de un anumit numar de copii, de exemplu", a explicat Hossu.


Liderul sindical a mai spus ca problema cu numarul de personal este "o chestiune relativa", problema de fond fiind legata de cheltuieli.


"Disponibilizarile de astazi nu inseamna reducerea cheltuielilor astazi. Inseamna ca peste un an si jumatate vom avea reduceri de cheltuieli in sectorul personal, deci scaderea este foarte putin semnificativa prin darea afara. Se muta dintr-un capitol in altul cheltuielile, dar pe bugetul consolidat raman cam aceleasi cheltuieli", a mai spus presedintele "Cartel Alfa".


Intrebat daca are informatii privind pregatirea unor liste cu disponibilizari in institutiile de stat, Bogdan Hossu a infirmat acest lucru.


Guvernul vrea sa reduca cheltuielile din asistenta sociala cu 351,29 milioane de lei prin reducerea de personal din domenii precum protectia copilului, a persoanelor cu handicap sau a persoanelor varstnice, masura fiind cuprinsa intr-un document redactat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, obtinut de MEDIAFAX.


Documentul prevede ca in domeniul protectiei drepturilor copilului, in 2010, reducerea de personal ar trebui sa fie de sase la suta, reprezentand 1.014 posturi.


Diminuarea cu sase la suta a numarului de posturi ar insemna reducerea cheltuielilor totale din protectia drepturilor copilului cu 311,3 milioane de lei (26,33 la suta) fata de anul 2008.


Pentru serviciile din domeniul protectiei drepturilor persoanelor adulte cu handicap este prevazuta o reducere de personal de 14 la suta (1.891 de posturi) si a cheltuielilor totale cu 36,6 milioane de lei (opt la suta) fata de 2008. Reduceri de personal ar urma sa se faca si in serviciile sociale destinate persoanelor varstnice.


Astfel, daca in 2008 raportul beneficiari/personal angajat era de 1,7 la 1, dupa disponibilizari acesta ar urma sa fie 2 la 1.


Reducerea cheltuielilor, dupa aplicarea acestei masuri, ar fi de trei la suta fata de anul 2008, adica 3,69 milioane de lei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1247 ori