Hossu: Salariu minim ar trebui sa fie de 720 lei

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 01:22
1535 citiri
Hossu: Salariu minim ar trebui sa fie de 720 lei

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca salariul minim nu a mai fost majorat din 2008, astfel ca ar trebui recuperata inflatia pentru trei ani, iar salariul minim ar trebui sa ajunga la 720 de lei. 

"Referitor la salariul minim, pe de o parte FMI isi depaseste competentele, iar pe de alta parte salariul minim nu a mai crescut din 2008. Avem de recuperat inflatia din 2008, inflatia din 2009 si inflatia din 2010, deci trebuie corectat cu 20,55 la suta, adica trebuie salariul minim sa ajunga la 723,30 de lei. Deci daca se face numai corectia inflationista, trebuie sa fie 720 de lei, fara celelalte probleme ale evaziunii fiscale pe piata muncii sau a muncii la gri", a precizat Hossu.

In ceea ce priveste numarul de salariati din domeniul bugetar care ar mai trebui concediati, potrivit declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, Hossu spune ca, in continuare, exista date diferite.

"Pana acum eram informati ca erau 1,360 milioane in sectorul bugetar, acum se declara 1,378 milioane. Impresia personala este ca in continuare Guvernul minte si nu are o situatie clara. Ceea ce trebuia de la inceput facut era inregistrarea tuturor contractelor individuale de munca, inclusiv pentru functionarii publici la Inspectia Muncii, ca sa existe o baza de date transparenta", a subliniat liderul "Cartel Alfa".

Hossu a adaugat ca politica de a avea locuri bugetate, dar neocupate continua.

Liderul "Cartel Alfa" a mai spus ca Guvernul are in continuare o problema majora, pe care evita sa o transeze, referitoare la cresterea salariala.

"Cu privire la constitutionalitatea ideii ca se poate folosi perioada de reducere de 25 la suta ca o noua baza printr-un nou act legislativ, tebuie amintit ca si politicienii fac greseli, specificand ca trebuie o noua lege a salarizarii bugetare.

Este fals, deoarece avem o lege noua (Legea 330), problema cu impact in buget 2011 este legea speciala, dar la care se ia ca baza decembrie 2009, respectiv decembrie 2010", a explicat Hossu.

El a sustinut ca desi secretarul de stat Gherghina stie ca este neconstitutionala, "merge inainte cu ideea unei noi legi cu baza decembrie 2010".

Statul trebuie sa disponibilizeze 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariati si pentru a avea posibilitatea sa creasca in medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat secretarul de stat in MFP Gheroghe Gherghina. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#alfa, #cartel, #crestere, #hossu, #legea, #minim, #salariala, #salariu, #salarizarii , #stiri Bogdan Hossu