Munca la negru a dat gaura in buget

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 10:57
1684 citiri
Munca la negru a dat gaura in buget


Munca la negru a adus prejudicii statului, in primele 9 luni din 2008, de peste 29,5 miliarde lei, reprezentand 50,8% din economia subterana, se arata intr-o analiza a Ministerului Finantelor, bazata pe calculele Comisiei Nationale de Prognoza.

Potrivit Finantelor, ponderea economiei "neobservate" in PIB a crescut cu aproape o treime in ultimii patru ani, majorandu-se de la 14,5% in anul 2004 la peste 21% din PIB in anul 2008.

Astfel, veniturile potentiale din economie care nu au fost incasate la buget au insumat 58,1 miliarde lei in primele noua luni din 2008, reprezentand 11,3% din PIB.

Cea mai mare pondere in economia subterana este reprezentata de neplata contributiilor pentru salarii ?i plata salariilor  "la plic" - 29,556 miliarde lei (circa 5,8% din PIB), urmata evaziunea fiscala ca urmare a neplatii TVA - 23,815 miliarde lei (4,6% din PIB) si sectorul informal - 4,745 miliarde lei (0,9% din PIB).     

Sectorul informal este reprezentat de croitori, mecanicii auto, frizeri, zugravi, instalatorii, profesorii care predau lectii particulare sau persoane care isi inchiriaza casa in timpul vacantelor.

"In ciuda cresterii economice din ultimii ani, ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut stagneaza in jurul valorii de 32%, in timp ce ponderea cheltuielilor publice a crescut semnificativ", se arata in analiza finantelor.

"Gheorghe Pogea ne-a dat ca exemplu ponderea incasarilor din taxele din constructii in produsul intern brut, care a ramas constanta in ultimii cinci ani, desi acest sector al economiei a inregistrat o rata anuala a cresterii de 17-20%. Din spusele ministrului Finantelor reiese ca statul pierde in fiecare an prin neplata impozitelor si taxelor 6,8% din PIB, cea mai mare pondere avand-o munca la negru, urmata de evaziunea fiscala, iar restul de sectorul informal (sportivi, vanzatori de ziare si persoanele fizice autorizate)", a precizat presedintele Cartel ALFA Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Liderul sindical spune ca ministrul Finantelor a promis sindicatelor ca va modifica Codul de Prodedura Fiscala pentru ca inginerii, contabilii, jurnali?tii si sportivii sa nu mai poata fi platiti prin alte forme salariale, precum drepturile de autor si conventiile civile.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie, #lei, #luni, #munca , #stiri Bogdan Hossu