Negocierile pentru salariul minim, boicotate de patronate?

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:11
1393 citiri
Negocierile pentru salariul minim, boicotate de patronate?

Reprezentantii confederatiilor sindicale s-au retras marti de la negocierile purtate la Ministerul Muncii pe tema salariului minim pentru ca patronatele si-au trimis esalonul secund la discutii pentru a trage de timp, a declarat marti, pentru NewsIn, presedintele BNS, Dumitru Costin.

"Nu avea sens sa propunem ceva atat timp cat patronatele trimit linia a treia, niste oameni necunoscuti, sa discute cu noi.

Au fost niste vicepresedinti de organizatii patronale care nu au reprezentativitate la nivel national.

Erau oameni care habar n-aveau despre discutiile noastre anterioare, fara propuneri concrete, ce au avut nesimtirea sa ne ceara propunerile pe care le avem pentru 2010.

De aceea (Valentin) Mocanu (secretar de stat in Ministerul Muncii n.r.) ne-a cerut sa trimitem in scris pana vineri propunerile noastre", a afirmat Costin.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat ca sindicatele ar fi acceptat ca angajatii cu studii superioare sa primeasca in 2010 doar 1,75 salarii minime pe economie, insa la refuzul patronatelor de a accepta aceasta varianta "sindicatele nu mai renunta la mentinerea grilei din Contractul colectiv de munca, unde angajatii cu studii superioare primesc minim 2 salarii minime".

"Am fi acceptat ca toate cresterile salariilor de la 1 ianuarie sa fie deductibile, masura acceptata si de reprezentantii Finantelor, si ca fondul de salarii in mediul privat sa creasca in functie de inflatie si tinand cont de productivitatea muncii, insa asa vom cere ca muncitorul calificat sa primeasca 1,2 salarii, cel cu studii postliceale 1,4 salarii, iar angajatii cu studii superioare 1.410 lei (echivalentul a 2 salarii minime de 705 lei, n.r)", a spus Hossu.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, a anuntat la finalul discutiilor cu partenerii sociali ca asteapta pana vineri propunerile in scris pentru stabilirea salariului minim atat de la sindicate cat si de la patronate, urmand ca miercurea viitoare sa aiba loc noi discutii pe aceasta tema.

#sindicate, # negocieri, # salariu, # minim, # economie , #stiri Bogdan Hossu