"Propunerea de a nu se majora salariile inainte de alegeri, o aberatie"

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 13:08
1467 citiri
"Propunerea de a nu se majora salariile inainte de alegeri, o aberatie"

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru Mediafax, ca propunerea de a nu se majora salariile cu sase luni inainte de alegeri este o aberatie, o masura populista, deoarece majorarile se fac calendaristic si nu pot fi conditionate de alegeri.

"Aceasta propunere este o aberatie, o prostie, majorarile salariale se fac calendaristic si sunt dependente de rulare. Sa isi fixeze ei alegerile cand nu se fac de obicei cresteri de salariu, de exemplu in luna iunie, dar nici asa nu este vorba de sase luni", a spus Hossu, citat de Mediafax.

Liderul sindical a subliniat ca este imposibil sa nu se mareasca salariile cu sase luni inainte de alegeri, deoarece bugetele de venituri si cheltuieli se aproba la majoritatea companiilor si societatilor comerciale in luna martie, iar prin noiembrie-decembrie incep negocierile pentru a se aplica majorarile salariale de la 1 ianuarie.

In opinia liderului sindical, Guvernul ar trebui sa nu mai aiba actiuni populiste.

"Daca aplicam aceasta propunere ar insemna sa nu se mai faca nimic in Romania inainte cu sase luni de alegeri, ca sa poata ei justifica faptul ca nu iau anumite masuri pentru a castiga voturi", a precizat Hossu.

De asemenea, presedintele "Cartel Alfa" a spus ca nu numai autoritatile locale ar trebui sa aiba previziuni cu privire la planurile financiare pentru trei ani, aceasta ar trebui sa fie "o amenintare generala", nu numai pentru administratia publica locala, ci pentru toate structurile beneficiare ale bugetului de stat, cum sunt de exemplu institutiile scolare.

Premierul interimar Emil Boc a anuntat la un post de televiziune ca majorarile de salarii vor fi interzise cu sase luni inainte de alegeri, fie prezidentiale, fie parlamentare, iar autoritatile locale vor fi obligate sa prevada planuri financiare fundamentate pe o perioada de trei ani, obligatie impusa si candidatilor in campanii electorale pentru promisiunile financiare avansate. Rectificarile bugetare vor fi limitate la maximum doua revizuiri pe an, a mai anuntat Emil Boc.

Toate aceste prevederi vor fi introduse prin legea responsabilitatii fiscale.

Guvernul a incheiat consultarile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind legea responsabilitatii fiscale, iar actul normativ a fost finalizat in sedinta de miercuri a Cabinetului si inaintat Parlamentului sub forma unei initiative legislative, sub semnatura ministrilor care au si calitatea de parlamentari, pentru dezbatere in procedura de urgenta.

Legea limiteaza rectificarile bugetare si stabileste infiintarea unui Consiliu Fiscal care sa asigure o analiza independenta si de specialitate a prognozelor macroeconomice si bugetare.

Adoptarea legii reprezinta o conditie asumata de autoritatile romane in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

#salarii, #hossu, #majorare, #alegeri , #stiri Bogdan Hossu