Seitan: Proiectul legii pensiilor introduce plata CAS si la drepturi de autor sau conventii civile

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 14:55
3553 citiri
Seitan: Proiectul legii pensiilor introduce plata CAS si la drepturi de autor sau conventii civile

Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie, a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mihai Seitan.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

El a precizat ca, peste plafonul de cinci salarii medii pe economiei, nu se mai plateste CAS. "Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament. Ideea schimbarii reglementarilor in ceea ce priveste plata prin contracte de drepturi de autor, larg raspandita in randul jurnalistilor, a fost vehiculata si la inceputul anului trecut, cand sindicatele vorbeau chiar de eliminarea platii sub aceasta forma.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara in ianuarie 2009 ca eliminarea remunerarii sub forma de drepturi de autor ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane. Din datele centralizate de ANAF reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie, iar peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007. 

#proiect, # pensii, # lege, # CAS, # plafon , #stiri Bogdan Hossu