Sindicatele cer majorarea salariului minim

Marti, 19 Mai 2009, ora 08:56
1539 citiri
Sindicatele cer majorarea salariului minim

Liderii confederatiilor sindicale sunt hotarati sa-i ceara, marti, ministrului Marian Sarbu, la intalnirea tripartita guvern-patronate-sindicate, ce va avea loc la sediul Ministerului Muncii, cresterea salariului minim pe economie si cresterea cu 5% a salariilor de pana la 1.700 lei, informeaza NewsIn.

"Am primit din partea Ministerului Muncii invitatia de a participa maine (marti n.r.), incepand cu ora 14:00, la discutii legate de criza economica, introducerea legii unice a salarizari, legea pensiilor, salariul minim pe economie si situatia somajului.

Suntem decisi sa lansam si tema majorarii salariilor mici si foarte mici cu 5%, date fiind declaratiile premierului Boc privind revigorarea situatiei economice", a declarat luni pentru NewsIn, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Alte doua confederatii sindicale prezente la discutii vor cere majorarea salariului minim pe economie de la 600 de lei la cel putin 700 de lei, pentru a mentine puterea de cumparare a populatiei, ca urmare a cresterii preturilor in 2009.

"Tinta noastra pentru salariul minim pe economie este de 700-800 de lei in acest an si vorbim aici doar de salariul minim ce poate asigura supravietuirea in actuala conjuntura economica.

In ce priveste discutiile legate de crearea a 100.000 de locuri de munca nu cred ca ministrul Sarbu este mandatat pentru promovarea unor masuri in acest sens, ci intregul guvern", a declarat pentru NewsIn liderul Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

In schimb, confederatia sindicala Cartel ALFA vrea sa obtina din partea ministrului Muncii promisiunea crearii unui mecanism pentru a putea creste salariile in raport cu inflatia.

"Toate salariile ar trebui sa creasca functie de inflatie, pentru a bloca erodarea puterii de cumparare. Avand in vedere cresterea preturilor la produsele de baza pe primul trimestru, salariile ar trebui sa creasca cu cel putin 5%", a afirmat Bogdan Hossu.

Pe de alta parte, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, a precizat pentru NewsIn ca Ministerul Muncii nu ar trebui sa se ocupe de discutii legate de majorarile salariale in aceasta perioada, ci ar trebui sa vina cu masuri concrete pentru stimularea crearii de noi locuri de munca si mentinerea celor existente.

"Cerem ministrului Sarbu sa vina cu masuri privind scutirea de la plata CAS-ului pe o anumita perioada de timp pentru fiecare nou angajat intr-o societate.

In Franta, spre exemplu, firmele nu trebuie sa plateasca nimic la stat pentru fiecare angajat pana la la mijlocul anului 2010. Aceasta masura a dus la crearea a 100.000 de noi locuri de munca", a spus Parvan.

De cealalta parte, secretarul de stat pe probleme sociale din ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat pentru NewsIn ca discutiile de marti de la minister, prezidate de ministrul Marian Sarbu, se vor axa in principal pe masurile anticriza propuse de guvern, programul legislativ propus de minister pentru perioada urmatoare si pe "analiza masurilor ce au drept scop imbunatatirea dialogului social".

#criza, #guvern, #lege, #ministru, #muncii, #pensii, #salariu, #sarbu, #sindicate , #stiri Bogdan Hossu