Sindicatele cer o ordonanta de urgenta privind prelungirea somajului tehnic

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 15:44
1982 citiri
Sindicatele cer o ordonanta de urgenta privind prelungirea somajului tehnic

Confederatia "Cartel Alfa" si UGIR-1903 vor inainta premierului, joi, o scrisoare in care ii solicita elaborarea, in maxim doua saptamani, a unei ordonante de urgenta pentru prelungirea masurii privind somajul tehnic.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus, miercuri, ca, in 2009 - cand aceasta masura privind somajul tehnic a fost pusa in aplicare astfel incat un angajat era trimis in somaj tehnic maximum trei luni, timp in care angajatorul ii platea un salariu de 75%, iar statul nu incasa impozite pe venit si platea in contul salariatului CAS - costurile au fost de 300 de milioane de lei si aproximativ un milion de persoane au beneficiat de aceasa masura, precizeaza Mediafax.

Hossu a aratat ca daca jumatate din cei un milion de angajati ar fi fost trimisi in somaj permanent, la nivelul intregii tari s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de someri.

Potrivit liderul sindical, in 2010, costurile statului cu somajul permanent ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca efortul financiar dn partea statului ar fi mai mic daca s-ar aplica somajul tehnic si ar fi pastrata si relatia dintre angajati si angajator.

La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a spus ca va cere premierului elaboarea si altor masuri anticriza, cum ar fi cele sectoriale, el exemplificand cu faptul ca angajatorii care angajeaza in perioada de criza ar trebui sa fie scutiti de la plata impozitelor.

Potrivit reprezentantului patronatelor, in 2010 nu sunt semne de iesire din criza, iar industria are mult de suferit.

In 2009, potrivit lui Coraci, in industrie s-au pierdut 365.000 de locuri de munca, aceasta fiind o cifra record pentru Romania.

"FMI a atras atentia la nivel mondial ca ridicarea prea devreme a unor masuri anticriza va duce la agravarea crizei. De accea, cred ca aceasta prevedere cu prelungirea somajului tehnic Guvernul trebuie sa o puna in aplicare imediat prin ordonanta de urgenta, daca nu, intr-o mare parte din industrie, ca de exemplu, cea chimica sau textila, vor exista concedieri in primele luni ale anului", a spus Coraci.

Liderul UGIR-1903 a apreciat ca aceasta masura are si un efect de pregatire a relansarii economiei.

"Dorim sa stabilizam o parte a fortei de munca, calificate, astfel incat, atunci cand se va relua activitatea, sa avem disponibili acesti oameni", a mai spus presedintele UGIR-1903.

Acesta a adaugat ca, i 2009, cele mai afectate ramuri din industrie au fost cea textila, cu 65.000 de disponibilizari, chimica si petrochimica, metalurgica si ce a a mobilei.

"Toate ramurile din industrie sunt la limita de rentabilitate, chiar si in industria IT, astfel incat totusi avem nevoie de aceasta masura", a mai sustinut Cezar Coraci.

Hossu a precizat atunci ca va incepe discutii cu patronatele din industrie, astfel incat, pana joi, sa inceapa un demers comun pentru prelungirea in 2010 somajului tehnic, care reprezinta o partajare a responsabilitatilor intre angajator, angajat si stat. "Vom avea in plus, de la 1 februarie, 200.000 de someri si trebuie sa existe un sistem de sustinere", mai sustinea Hossu. 

#criza, # somaj tehnic, # costuri, # masuri anticriza, # economie, # industrii , #stiri Bogdan Hossu