Sindicatele cer reglementarea prin lege a disponibilizarilor colective

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 17:07
1499 citiri
Sindicatele cer reglementarea prin lege a disponibilizarilor colective

Liderii confederatiilor sindicale i-au cerut marti ministrului Muncii, Mihai Seitan, reglementarea uniforma, prin lege, a disponibilizarilor colective si acordarea de salarii compensatorii pentru angajatii care isi pierd locurile de munca in acest an, informeaza NewsIn.

"Legislatia trebuie modificata pentru rezolvarea din punct de vedere structural a situatuiei disponibilizarilor colective. Este nevoie de protectie sociala, iar angajatii care intra in somaj in urma disponibilizarilor colective trebuie sa primeasca salarii compensatorii", a spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la iesiirea de la discutiile de la Ministerul Muncii.

"Din punctul de vedere al reorientarii profesionale, trebuie realizat un sistem care sa asigure reabsorbtia lor in campul muncii", a adaugat el.

La randul sau, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a precizat ca guvernul trebuie sa gaseasca "forme compensatorii" pentru cei care-si pierd locurile de munca.

Liderul Sanitas a adaugat ca spera sa nu aiba loc disponibilizari in acest an in sectorul sanatatii, in conditiile in care "sistemul sanitar se confrunta cu un deficit de 30.000 de posturi".

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat dupa intalnirea de la Ministerul Muncii ca i-a cerut ministrului Mihai Seitan discutarea in regim de urgenta a politicilor salariale, in conditiile in care, in 2010, prioritatea o reprezinta crearea de noi locuri de munca. 

 

#locuri munca, # disponibilizari colective, # salarii, # compensatorii , #stiri Bogdan Hossu