Sindicatele: legea salarizarii unice pe veniturile reduse cu 25%, ilegala

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 00:09
1570 citiri
Sindicatele: legea salarizarii unice pe veniturile reduse cu 25%, ilegala

Guvernul nu poate elabora legea salarizarii unice avand ca baza salariile diminuate cu 25 la suta pentru ca este ilegal, a declarat, joi, la finalul intalnirii pe tema legeii salarizarii unice, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, precizand ca opinia apartine Ministerului Justitiei, potrivit Mediafax.

Hossu le-a declarat jurnalistilor ca, in timpul discutiilor de joi de la Ministerul Finantelor, reprezentantii Ministerului Justitiei "au atentionat Guvernul" ca noua lege de salarizare unica trebuie sa aiba ca baza revenirea la salariile din decembrie 2009 si ca "altfel textul este neconstitutional".

"Ministerul Finantelor va studia acest aspect si va da spre consultare Consiliului legislativ, dar si din datele noastre de la juristi articolul constitutional in baza caruia s-a promovat Legea 118 privind diminuarea salariilor cu 25 la suta nu permite Guvernului sa faca un atac in continuare la reducerea salariilor, care trebuie sa ramana la nivelul din luna decembrie 2009", a spus Hossu.

Potrivit acestuia, in timpul discutiilor se fac simulari pe un alt sistem de grila, "care sa rezolve problema raportului intre salariul minim si salariul maxim in sistemul bugetar si a incadrarii pe functie".

Hossu a mai spus ca noua lege va avea o grila de salarizare "complet schimbata", reprezentantii Guvernului asteptand din partea sindicatelor propuneri privind modificarea raportului de 1 la 15 dintre salariul cel minim si cel maxim.

"Partea guvernamentala a spus ca sindicatele pot veni cu o propunere noua, care sa respecte principiul de baza, adica pastrarea raportului dintre salariul minim si salariu mediu in economie de 0,5 la suta, ceea ce inseamna ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie de 2,75 la suta fata de salariul minim", a mai spus Hossu.

In opinia acestuia, proiectul legii unice de salarizare ar putea fi aprobat cu aproximativ doua saptamani inainte de adoptarea bugetului. 

#hossu, #legea, #salarizarii, #sindicate, #unice , #stiri Bogdan Hossu