Sindicatele, nemultumite de proiectul de buget pe 2010

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 13:33
1512 citiri
Sindicatele, nemultumite de proiectul de buget pe 2010

Sindicatele sunt nemultumite de proiectul de buget pe 2010, precizand ca acesta este construit pe un salariu minim de 600 de lei care va duce la disciminari intre sectorul public si cel privat si anuntand miscari de strada anul viitor.

Presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a declarat la finalul intalnirii de miercuri de la Ministerul Finantelor ca din acest proiect de buget reiese ca Guvernul nu este interesat de combatera evaziunii fiscale si mentine disciminarile intre salariatii din sectorul public si cei din sectorul privat, scrie Mediafax.

Hossu a precizat, de asemenea, ca in bugetul asigurarilor sociale se prevede inghetarea pensiilor crescand doar pensiile sociale cu aproximativ patru la suta, respectiv rata inflatiei, ceea ce inseamna din nou o disciminare fata de cei care au muncit si au contribuit la acest sistem.

"Valoarea punctului de pensie in 2010 in loc sa creasca la tinta de 45 la suta din salariul mediu brut va scadea la 39 la suta asa cum arata proiectul de buget", a zis Hossu.

De asemenea, liderul Cartel ALFA spune ca vor creste contributiile angajatului la fondul de pensii private de la 2 la 2,5% ceea ce inseamna o contradictie in politici, deoarece toti expertii de la nivel mondial spun ca pilonul I de pensii este singurul factor stabilizator.

Hossu a mai aratat ca va scadea fondul cu salariile la 0,7 miliarde de lei global ceea ce inseamna o reducerea a numarul de posturi cu 80 de mii in tot anul 2010 in sistemul public. In sistemul privat se preconizeaza o scadere a numarului de someri cu 90 de mii.

La nivelul lui 2010 rata somajului prognozata este de 6,8-6,9 %.

La randul sau, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, afirma ca nu este multumit de proiectul bugetului, deoarece acesta nu rezolva problemele majore ale Romaniei, nu atenueaza socurile de natura sociala.

Costin s-a aratat nemultumit de intentia Minsiterului Sanatati de a introduce prin lege in 2010 inca o taxa, respectiv coplata in sistemul sanitar.

Costin subliniaza ca este anormal ca aproape cinci milioane de romani sa sustina un sistem pentru 20 de milioane si a cerut Ministerul Finantelor sa gaseasca solutii in acest sens.

Costin a mai spus ca nu este normal sa avem doua salarii minime pe economie, 600 si 705 lei, subliniind ca aceasta disciminare va accentua dezechilibrele economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sindicate, #proiect, #buget, #salariu, #sector, #privat, #public , #stiri Bogdan Hossu