Statul economiseste 166 mil. euro daca va concedia 70.000 de bugetari in 2010

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 10:59
2335 citiri
Statul economiseste 166 mil. euro daca va concedia 70.000 de bugetari in 2010

Statul ar putea economisi aproximativ 166 de milioane de euro (adica 700 milioane de lei) daca ar concedia un numar de 70- 80.000 de bugetari, in 2010.

"Nu exista un numar stabilit de bugetari care trebuie concediati, sunt numai speculatii. Se poate spune vor fi 70- 80.000 de concedieri, daca luam in calcul salariul mediu in sectorul bugetar si sumele alocate pentru salariile acestei categorii de angajati.

Insa cheltuielile cu personalul bugetar trebuie reduse la fiecare institutie in parte si fiecare decide cati angajati trebuie sa concedieze", a declarat Mihai Seitan, ministrul Muncii, pentru Ziarul Financiar.

Anul 2010 nu va fi insa unul prea bun pentru angajatii din sectorul public, care nu vor mai avea parte de cresteri salariale ca in anii precedenti.

Mai mult, bonusurile ar putea fi diminnuate daca institutia pentru care lucreaza nu se incadreaza in limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal si nu vor mai primi tichete de masa, tichete de vacanta sau tichete cadou.

"Trebuie sa se tina cont ca, din cele 1,4 milioane de posturi bugetate in total pentru angajatii din sectorul bugetar, ocupate erau numai 1,29 mil. de posturi, iar banii pentru salariile corespunzatoare posturilor neocupate erau folositi in alte scopuri. Am observat ca exista totusi tendinta de a face restructurari de personal competent, cu vechime in munca, pentru a pastra locurile libere pentru pesoane care urmeaza sa fie desemnate politic", a precizat pentru Ziarul Financiar si Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale "Cartel Alfa".

Ministrul Muncii asigura insa ca bugetarii nu vor mai fi trimisi in concediu fara plata anul viitor.

#bugetari, # economii, # concedieri , #stiri Bogdan Hossu