Cum sa-i cheltuiesti - Editie de weekend
HOT TOPICS

BRD: Economia ar trebui sa iasa din recesiune in S2 din 2011

BRD: Economia ar trebui sa iasa din recesiune in S2 din 2011

Economia ar trebui sa iasa din recesiune in cel de-al doilea semestru din 2011, insa revenirea va fi moderata si graduala, a declarat vineri economistul-sef al BRD, Florian Libocor, anunta NewsIn.

Pentru acest an, economistul-sef al BRD estimeaza o crestere economica de 1,2%, urmand ca in 2012 aceasta sa ajunga la 2,5%.

"Deficitul de cont curent, principala fosta vulnerabilitate, este asteptat sa creasca usor, insa va ramane sub 5% din PIB. Inflatia ar putea sa scada la 4,5%, datorita absentei presiunilor din partea cererii, deviatiei negativa a PIB potential si stabilitatii/aprecierii leului fata de euro", a spus Florian Libocor.

Totodata, Libocor estimeaza ca inflatia va ajunge la 3% in 2012.


"Reducerea ratelor de dobanda ar trebui sa se reia in trimestrul al treilea din 2011, cel mai probabil atingand minimul la 5,5% la finele acestui an, avand in vedere un scenariu cu IPC la 4,5% si decalaj negativ persistent al PIB fata de nivelul potential", a declarat Libocor.

Potrivit economistului-sef al BRD, este de asteptat ca rata de schimb sa scada la 4,15 lei/euro pana la finele anului 2011, dar potentialul de apreciere este limitat dincolo de acest nivel.

"Colectarea imbunatatita a impozitelor este obligatorie in vederea reducerii deficitului fiscal pana la 4,4% din PIB in 2011 si 3,0% din PIB in 2012", a mai precizat Libocor.


De asemenea, este de asteptat ca datoria publica totala sa atinga un maxim in proximitatea nivelului de 40% din PIB, fiind in continuare sub limita stabilita in cadrul criteriilor de la Maastricht.

Economistul-sef al BRD mai estimeaza ca nivelul investitiilor straine directe ar putea atinge 3,5 miliarde euro in acest an, iar in 2012 s-ar putea situa la 4 miliarde euro.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1035 ori
Citeste mai multe desprebrd economie libocor recesiune

comments powered by Disqus