BRD-SocGen anunta un profit net in scadere cu 19%

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 10:38
1765 citiri
BRD-SocGen anunta un profit net in scadere cu 19%

BRD-SocGen a obtinut, in primele noua luni ale anului, un profit net de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii provizioanelor de aproape trei ori, la 673 milioane lei (159 milioane euro), a anuntat luni banca, informeaza NewsIn.

Astfel, costul net al riscului a crescut la 673 milioane lei (159 milioane euro), de la 226 milioane lei (62 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut.

"Activitatea bancara a suferit si in trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a intamplat pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse si servicii bancare, mai ales pe piata persoanelor fizice, si pe de alta parte din cauza continuarii cresterii creditelor neperformante", a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin.

Profitul brut din exploatare a inregistrat la finalul celui de-al treilea trimestru o crestere de 22% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 1,465 miliarde lei (346 milioane euro).

In acelasi timp, venitul net bancar a ajuns la 2,53 miliarde lei (598 milioane euro), in crestere cu 18% fata de 30 septembrie 2008.

Activele bancii ajunsesera la 47,9 miliarde lei (11,4 miliarde euro) la 30 septembrie 2009, in crestere cu 7,6% fata de activele de la 30 septembrie 2008, cand se situau la 44,5 miliarde lei, dar in scadere cu 2,7% fata de finalul lui 2008.

Creditele acordate de BRD Societe Generale au ajuns la 33 miliarde lei, volum cu 8% mai mare decat cel inregistrat la 30 septembrie 2008, din care 15,8 miliarde lei erau imprumuturi acordate persoanelor fizice, in crestere cu 4% in perioada mentionata.

Creditele acordate companiilor au crescut cu 12% in ultimul an, pana la 17,2 miliarde lei, mai arata comunicatul.

"Totusi, se observa in continuare o scadere sensibila a cererii de credite si in trimestrul trei al anului 2009", arata comunicatul bancii.

De asemenea, depozitele atrase de banca au crescut in ritm anual cu 1% la sfarsitul lui septembrie 2009 , la 30,2 miliarde lei.

"Costul net al riscului, chiar daca a crescut in mod semnificativ, ramane in limite acceptabile in actualul context datorita unui bun control al riscului", sustine comunicatul.

In acelasi timp, banca nu a dat detalii legate de evolutia creditelor neperformante, dar a precizat ca "BRD isi mentine in continuare pozitia mai buna fata de media sistemului bancar".

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost la sfarsitul trimestrului al treilea de 21,6%, in timp ce raportul cost/venituri s-a mentinut la un nivel de 42,1%.

BRD - Groupe Societe Generale avea, la sfarsitul lunii septembrie 2009, 2,6 milioane de clienti activi.

Banca are 2,2 milioane de carduri active si opereaza o retea de peste 1 450 bancomate (ATM) si 20.000 de aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

Evolutia rezultatelor BRD este prezentata fata de aceeasi perioada a anului precedent, fara a lua in calcul profitul exceptional realizat din vanzarea in trimestrul III al anului 2008 a participatiei de 25% la Asiban.

Totodata, situatia financiara este prezentata in standarde romanesti de contabilitate.

BRD a incasat, anul trecut, 87,5 milioane euro din vanzarea detinerii de 25% din capitalul Asiban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#brd, # credite, # active, # profit, # venituri, # Rentabilitate , #stiri BRD