BRD taie din garantia la creditul de casa

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 10:33
971 citiri

BRD a scazut limita pentru gradul de acoperire a ipotecii, de la 133 la 120%, in timp ce Alpha Bank si Volksbank au decis sa o mentina la 133%.

Relaxarea creditului nu confera si un acces mai facil la creditele cu garantii in cazul a doua dintre cele trei banci care au primit avizul Bancii Nationale pentru a acorda finantari potrivit noilor norme. Doar BRD a ales sa diminueze gradul de acoperire a ipotecii pentru creditele imobiliare cu 13 procente. BNR impunea, conform vechilor norme, ca garantia sa acopere 133% din valoarea creditului, insa a doua banca din Romania a diminuat-o pina la 120% dupa aplicarea normelor relaxate. "Diminuarea gradului de acoperire nu va afecta in nici un fel dobinda sau alte costuri ale creditarii", ne-au spus reprezentantii BRD. In acelasi timp, si Volksbank, si Alpha Bank au ramas pe vechea valoare de 133%. "Nu am operat nici o modificare in ceea ce priveste gradul de acoperire a ipotecii. Am modificat dupa cum se stie doar pragul de indatorare", spun cei de la Volksbank.

Creditul pentru locuinta poate fi accesat in doua forme. In cazul creditului ipotecar, clientul garanteaza cu imobilul ce urmeaza a fi achizitionat cu banii de la banca. Practic, pe toata perioada creditarii banca este proprietar de drept al locuintei. Creditul imobiliar presupune existenta unor garantii altele decit casa achizitionata prin respectivul credit. Gradul de acoperire se refera la ponderea pe care garantiile o au in valoarea creditului. Astfel, cine doreste o locuinta pe care sa o garanteze cu o alta proprietate pe care o detine deja trebuie sa stie ca, pentru a lua creditul, valoarea proprietatii cu care garanteaza trebuie sa fie cu 20% (in cazul creditului de la BRD) si cu 33%, in cazul celorlalte banci, mai mare decit valoarea creditului.

(Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11497&art=30419&cHash=9912a4263d/ target=_blank>Cotidianul</b>)