Bursa de Valori Bucuresti - 3 Octombrie 2005

Luni, 03 Octombrie 2005, ora 17:52
1397 citiri

Inceput linistit al lunii octombrie, cu o sedinta la fel de linistita si apatica precum ultima din septembrie. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de circa 22,2 milioane RON, iar indicii bursieri au avut pe tot parcursul sedintei variatii de foarte mica amploare. Dupa o prima parte a sedintei in care toate actiunile lichide inregistrau scaderi, in a doua parte au avut loc unele reveniri, astfel ca avem la final si exemple de Blue-Chips cu variatii pozitive de curs.BVB - Bursa de Valori Bucuresti

Petrom Bucuresti (SNP) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, cu un rulaj de 2,5 milioane RON. In luna septembrie cursul SNP a crescut foarte putin, a ajuns la un maxim de 0,4800 RON/actiune, pentru ca in ultimele sedinte sa scada brusc, apropiindu-se de pragul de 0,4500 RON/actiune. Astazi cursul a continuat sa scada sub acest prag, a ajuns la un minim de 0,4490 RON/actiune, cu o revenire brusca la finalul sedintei, inchizand la 0,4510 RON (-0,4%).

Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) este singurul emitent de calibru mare cu o evolutie buna astazi. Jumatatea sedintei a insemnat iesirea cursului din faza stagnanta (la 12,9000 RON/actiune), pentru a intra intr-o faza de crestere, materializata in atingerea unui maxim de 13,3000 RON/actiune. la nivelul pretului de inchidere, 13,2000 RON/actiune, titlurile BRD inregistreaza o apreciere de 2,3%. Daca in luna septembrie titlurile BRD au crescut cu 11%, mai putin decat TLV, dupa aceasta sedinta (in care TLV a scazut cu 1%), actiunile BRD inregistreaza, fata de inceputul lunii septembrie, o crestere de 14 procente, la fel ca TLV.

Singura crestere spectaculoasa de curs o inregistreaza titlurile Energopetrol Campina (ENP), care au urcat pana la maximul posibil al zilei de 2,3800 RON/actiune (+15%). Au fost un numar redus de ordine de cumparare, la jumatatea sedintei, care nu au depasit un volum de 2000 de actiuni.

Titlurile SIF au deschis sedinta pe scadere, desi exista sustinere la cumparare, majoritatea ordinelor erau de vanzare direct la primele nivele de pret. SIF Oltenia (SIF5) a fost titlul cel mai tranzactionat din piata, cu un rulaj total de 5,78 milioane RON. Cursul a scazut mult in prima parte a sedintei, revenindu-si ulterior si inchizand la acelasi nivel de vineri, de 1,8700 RON/actiune.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

La Rasdaq a ramas in mare aceeasi configuratie a pietei, cu aceiasi 2-3 emitenti care au realizat aproape tot rulajul de astazi. Pentru exemplu, circa 88% din acesta se datoreaza titlurilor Biofarm Bucuresti (BIOF). S-au tranzactionat 12,5 milioane de actiuni astazi, din care peste 11,9 milioane bucati intr-o serie de transferuri, in jurul orei 13, la pretul de 0,3900 RON/actiune. In rest, majoritatea tranzactiilor s-au efectuat la 0,4000 RON/actiune, pret care era cat pe ce sa dispara din cotatiile de vanzare, lasand loc nivelului imediat urmator, de 0,4100 RON/actiune, insa pana la final oferta in 0,4000 lei s-a mai consolidat.

Socep Constanta (SOCP) a fost emitentul cel mai tranzactionat de la prima categorie, cu un rulaj de 137 mii RON. Cursul s-a mentinut toata sedinta la variatie pozitiva, a urcat la un maxim de 0,2660 RON/actiune, insa la final au fost cateva ordine de vanzare care au dus pretul pana la 0,2600 RON (+0,8%).

Dupa scaderile din ultimele zile ale lunii septembrie, la capatul carora cursul a ajun ssub palierul de 0,3000 RON/actiune, actiunile Ardaf Cluj-Napoca (ARDF) au inregistrat astazi o prima revenire. Deschiderea a avut loc tot pe scadere, insa la jumatatea sedintei s-au efectuat cateva achizitii direct la preturile afisate la vanzare, astfel incat titlurile ARDF au sarit de pragul de 0,3000 RON/actiune. Inchiderea a avut loc la maximul zilei, de 0,3050 RON, cu 4,8% in crestere fata de vineri.

SSIF Prime Transaction SA