Cat costa utilizarea cardului in strainatate

Miercuri, 12 Septembrie 2007, ora 09:23
1159 citiri

Pe masura ce cardul cistiga teren in tara, din ce in ce mai multi romani folosesc acest instrument de plata si in afara granitelor. In conditiile in care majoritatea primim salariul pe card, din lejeritate sau pentru mai multa siguranta preferam sa tinem banii acolo pina cind avem nevoie de ei.

Cu mentiunea ca doar aproximativ 5% dintre posesorii de card din Romania folosesc intrumentul de plata direct la magazin. Cotidianul va prezinta costurile aferente retragerilor de numerar din strainatate in cazul primelor patru banci din Romania.

Toate cele patru institutii bancare - in speta BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit - au un sistem destul de diferentiat de comisionare in functie de caracteristicile fiecarui card. Din ecuatie se exclud cardurile Gold, produse de lux care, in proportie covirsitoare, se folosesc doar la comercianti, acolo unde comisioanele sint de cele mai multe ori inexistente.

Banca Comerciala Romana, care de luni si-a schimbat infatisarea cardurilor, percepe un comision de conversie valutara de 2% din suma ce va fi convertita. Pentru cardurile Maestro in lei, Visa Electron in lei si Visa Classic International, comisionul de retragere de numerar in afara tarii este de 1,75% din suma extrasa, cu mentiunea ca trebuie sa fie de minimum 5 dolari sau echivalent in lei sau euro. Cardul Visa Classic tot de la BCR nu poate fi utilizat decit in Romania.

BRD pare ca este cel mai ieftin din acest punct de vedere, compensind recordul negativ inregistrat in privinta comisioanelor pe care le practica in tara. La BRD, pentru extragerea de numerar comisionul este de 1% plus 3 dolari pentru cardurile in lei (cu exceptia MasterCard Vivere, unde costul fix este de 15 lei) si 2% plus 3 dolari, respectiv euro, pentru cardurile in valuta. La POS-uri, BRD nu ia comision in cazul cardurilor Mastercard si Maestro, insa cere 1,5% din tranzactie in cazul cardurilor Visa.

Raiffeisen Bank cere 1% plus 4 euro pentru extragerea de numerar de la ghiseele altor banci din strainatate in cazul cardurilor Mastercard si Maestro, respectiv 1% plus 3,5 euro pentru Visa Electron. In cazul extragerilor de la bancomat, comisionul este de 1% plus 2,5 lei.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13876&art=35460&cHash=df71bce6a1>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.