Cercel, BRD: Avem nevoie de dobanzi stabile, pentru a incuraja creditarea in lei

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:28
2361 citiri
Cercel, BRD: Avem nevoie de dobanzi stabile, pentru a incuraja creditarea in lei

Dobanzile la credite nu pot fi reduse cu mult sub rata inflatiei, insa este nevoie de o stabilizare a acestora pentru stimularea creditarii in moneda nationala, a afirmat directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, apreciind ca este dificil de explicat clientilor volatilitatea Robor.

"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei e foarte important sa asiguram o stabilitate a dobanzilor in lei, pentru ca altfel e foarte greu sa-i explici unui client pe care-l inviti sa ia credite in lei ca in luna asta Robor e la 2,5%, apoi se duce la 3,5%, sare la 4%, scade la 2,1%, e foarte greu", a afirmat miercuri Cercel.

El a precizat ca dobanzile sunt determinate, in mare parte, de situatia lichiditatii din sistemul bancar, aspect evidentiat de ecartul intre indicatorul Robor la 3 luni, spre exemplu, si dobanda de politica monetara, respectiv intre 2,58% si 3,5% pe an.

"Daca in urma masurilor pe zona de credite neperformante, banca centrala va decide o compensare pentru a sustine creditul, cum ar fi sa reduca rezervele minime obligatorii - daca se va decide reducerea, mai degraba atunci se va face, dupa acest exercitiu - atunci va exista in continuare o presiune de reducere a dobanzilor", a explicat Cercel.

Directorul BRD considera, pe de alta parte, ca dobanzile nu pot fi coborate mult sub rata inflatiei, fara a mai exista "foarte mult spatiu de reducere sub 2,5%" pentru dobanda de referinta.

Dobanzile, influentate de evolutia cursului

Totodata, dobanzile au fost influentate si de evolutia cursului, in urma intrarilor si iesirilor de capitaluri care au afectat lichiditatea in sistem, posibil si prin prezenta bancii centrale la vanzare sau cumparare.

"Cu timpul, ponderea creditelor in valuta speram ca se va reduce, iar atunci va disparea probabil preocuparea regulatorului de a fi atent la evolutiile de curs si dintr-o perspectiva de macroprudentialitate. Atunci, daca se lasa o flotabilitate mai mare a cursului de schimb, efectul ar putea fi de reducere a volatilitatii dobanzilor, ceea ce ar fi de bun augur", apreciaza Cercel.

Intrebat daca BRD va lansa o emisiune de obligatiuni pentru a atrage lichiditati, directorul a explicat ca banca nu are nevoie de o emisiune strict din punct de vedere al lichiditatii, intrucat raportul credite-depozite se plaseaza la 90%, componenta in lei a raportului fiind chiar la 60%. Pe de alta parte, BRD ar putea avea in vedere o emisiune de obligatiuni pentru a dinamiza piata de capital, dar s-ar uita cu atentie la pret si conditii.

In acest context, Cercel a apreciat ca listarea companiei Electrica pe bursa "se va bucura de acelasi succes" ca cea a Romgaz si se va inregistra o suprasubscriere. BRD face parte din consortiul care pregateste listarea Electrica.

"Exista mare interes pentru listarea Electrica, cel putin cat la nivelul emisiunii Romgaz, cea mai mare emisiune, cred ca se va bucura de cel putin acelasi succes, vom avea rata de suprasubscriere", a spus Cercel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanzi credite lei, #cerdite banci, #creditare Romania, #creditare moneda nationala , #stiri BRD