Libocor: exporturile nu pot scoate Romania din criza

Marti, 16 Februarie 2010, ora 11:10
1579 citiri
Libocor: exporturile nu pot scoate Romania din criza

Exporturile ajuta foarte mult economia romaneasa, dar nu o pot scoate din criza, pentru asta fiind nevoie de reorientarea catre cererea interna bazata pe productia locala, nu pe importuri, a spus, marti, economistul-sel al BRD SocGen, Florian Libocor, informeaza NewsIn.

"Nu putem porni de la premiza ca exportul ne va scoate din criza. Nu am iesit inca din criza. Am trecut de punctul maxim si acum ne revenim. (...) Exporturile fac tot posibilul, dar nu pot face totul, asa ca va trei sa ne reorientam spre cererea interna, dar cu conditia ca macar jumatate din aceasta sa fie din productia interna", nu din importuri, cum se intampla in prezent, a explicat Libocor.

El a mai numit consolidarea fiscala drept unul dintre motoarele care ar putea aduce Romania in zona pozitiva a criteriilor de la Maastricht, dar a atras atentia ca solutia problemei deficitului bugetar nu se afla in zona reducerii cheltuielilor, ci in zona colectarii veniturilor, in special din economia subterana.

Cat priveste reluarea creditarii, Libocor a precizat ca exista disponibilitate, facilitata de scaderea dobanzilor, nivelul de lichiditate adecvat si atenuarea perceptiei de risc asupra Romaniei, dar cata vreme numarul insolventilor este in crestere, iar statul functioneaza foarte lent, mai ales ca actioneaza atat in calitate de creditor, cat si de debitor, "nu putem sa fim decat precauti".

"Atata vreme cat intre disponibilitate si precautie exista un semn oarecum egal, nici mai mare, nici mai mic, creditarea nu are cum sa explodeze. (...) Cred ca sanatos si rational ar fi sa asistam la o revenire cu o singura cifra din punct de vedere al intermedierii financiare", a mai spus Libocor.

In schimb, predictiile potrivit carora Romania ii urmeaza Islandei, Dubaiului sau tarilor PIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) "sunt usor exagerate", in conditiile in care Romania s-a incapatanat sa inregistreze esecurile acestora.

"In ciuda faptului ca (Romania n.r.) nu e foarte performanta, e relativ stabila", a concluzionat Libocor.

 

#criza, #exporturi, #libocor, #productie , #stiri BRD