Pretul certificatelor digitale va continua sa scada

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 15:05
3413 citiri
Pretul certificatelor digitale va continua sa scada

Adrian Floarea, directorul departamentului Dezvoltare Afaceri in cadrul certSIGN a declarat miercuri ca pretul certificatelor digitale va continua sa scada, dar nu va fi o scadere radicala, peste noapte, deoarece emiterea certificatelor digitale presupune un efort mare pentru furnizor, relateaza NewsIn.

"Emiterea certificatelor digitale presupune un efort mare pentru furnizor: administrarea unui sistem informatic sigur din punct de vedere al protectiei datelor pe care le proceseaza, in conformitate cu politica de certificate, dezvoltarea unei retele de distributie la nivel national, verificarea riguroasa a identitatii fiecarui client, asigurarea suportului tehnic", a mentionat Floarea.

Acesta a adaugat ca, in 2010, certSIGN a scazut pretul certificatelor digitale de la 66 de euro, fara TVA, la 47 de euro fara TVA, reducerea fiind astfel de 19 euro, la care se adauga TVA.

In 2004, pretul mediu pe piata din Romania al unui certificat digital calificat era de 200 euro.

Floarea sustine ca prezenta reprezentantilor certSIGN in sucursalele BRD din toata tara a condus si la eliminarea altor cheltuieli pentru clienti, precum costul autentificarii identitatii de catre notar si costurile postale sau de curier pentru a transmite documentele catre certSIGN.

Toate acestea reprezinta inca o economie de aproximativ 10 euro, sustin reprezentantii companiei.

"Lucram la extinderea punctelor de prezenta, pentru a le permite clientilor sa aiba acces cat mai simplu la serviciile de inregistrare pentru emiterea certificatelor. (...)

Am creat doua pachete speciale, unul pentru contabili si administratorii firmelor care trebuie sa depuna declaratiile fiscale la ANAF si unul pentru furnizorii de servicii medicale (medici, farmacisti, etc.) care raporteaza la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)", a mai spus reprezentantul certSIGN.

Floarea sustine ca achizitia acestor pachete prin sucursalele BRD reduce costurile.

Astfel, pachetul pentru ANAF este la 47 de euro fara TVA si include si aplicatie pentru crearea semnaturilor electronice, iar pachetul pentru medici si farmacisti are valoarea de 45,5 euro fara TVA si include toate elementele necesare realizarii raportarii prin intermediul SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) al CNAS.

Reprezentantul certSIGN a amintit ca pentru crearea semnaturii electronice se utilizeaza un certificat digital, iar achizitia unui astfel de certificat permite realizarea unui numar nelimitat de semnaturi electronice cu valoare legala, asa cum este definit de Legea 455/2001 privind semnatura electronica.

"Certificatul digital este livrat si utilizat intotdeauna pe un dispozitiv criptografic securizat, protejat cu un PIN de acces.

Legea semnaturii electronice este foarte stricta din acest punct de vedere: certificatul calificat trebuie pastrat in siguranta, sub controlul exclusiv al titularului certificatului.

Acest lucru este posibil numai utilizand un dispozitiv criptografic de tip smart card sau token USB", a precizat acesta.

Normele de aplicare a Legii privind semnatura electronica definesc perioada de valabilitate a unui certificat digital. Conform acestor norme, valabilitatea certificatului calificat este de un an.

Echipa certSIGN implicata in procesul de emitere a certificatelor digitale numara, in acest moment, in jur de 100 de angajati.

Pachetul de baza oferit de certSIGN pentru crearea semnaturilor electronice include un certificat calificat, un dispozitiv criptografic pentru stocarea certificatului si, gratuit, 60 de marci temporale pe luna, timp de un an.

Marca temporala asigura existenta unui document in format electronic intr-o anumita forma, la un anumit moment de timp.

Conform Ordinului 1000/2010 al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) toate semnaturile electronice trebuie sa aiba atasata o marca temporala.

certSIGN, impreuna cu DigiSign si Trans Sped, ceilalti furnizori de servicii de certificare din Romania care emit certificate calificate in conformitate cu Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, au format Asociatia Furnizorilor de Servicii de Certificare.

Asociatia are ca obiectiv promovarea utilizarii semnaturilor electronice, precum si stabilirea unui standard de calitate, securitate si definirea bunelor practici in domeniul gestiunii certificatelor digitale calificate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#pret certificate digitale, # certificate digitale, # declaratii fiscale, # anaf , #stiri BRD