Recesiunea trece, bancile continua sa scada. Vezi motivele

Sambata, 14 Mai 2011, ora 13:29
2159 citiri
Recesiunea trece, bancile continua sa scada. Vezi motivele

Pentru prima data in ultimul deceniu, in 2010, piata bancara a trecut pe pierdere. Primul trimestru al acestui an a fost incheiat cu un profit de 373 milioane de lei, cu 15% mai mic decat in perioada similara a anului trecut. De ce continua bancile sa scada?

Conform datelor centralizate de BNR, 22 de banci au raportat profit pe primele trei luni ale anului, castigul cumulat ajungand la 686,37 milioane lei, conform standardelor romanesti de contabilitate - RAS. Un numar de 20 de institutii bancare au inregistrat pierderi care insumeaza 313,1 milioane lei.

Daca analizam situatia celor mai mari doua banci dupa active, BCR si BRD, scaderea castigurilor comparativ cu primele trei luni ale anului este de semnificativa.

Astfel, BCR a avut un profit net de 3,2 ori mai mic fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro). In cazul BRD-Groupe Societe Generale, profitul net a scazut cu 38,7%, pana la 122 milioane lei, fata de primele trei luni ale lui 2010.

Motivele scaderii

Cele mai importante motive identificate de banci care au dus la scaderea castigurilor sunt:

1. Prelungirea recesiunii

Unul dintre motivele invocate de majoritatea bancilor a fost prelungirea recesiunii. Vestea buna este am am ca iesit din recesiune.

Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV din 2010 cu 0,6%, iar fata de aceeasi perioada din 2010 cu 1,6% in principal ca urmare a cresterii exporturilor.

2. Restrangerea marjelor si scaderea calitatii activelor

"Prelungirea recesiunii, deteriorarea calitatii activelor, precum si restrangerea marjelor au continuat sa puna presiune pe veniturile bancii.

Pe de alta parte, vedem semnale incurajatoare in diminuarea costului de risc, in evolutia indicatorilor macroeconomici si in dezghetarea creditului, insa ritmul de redresare va fi lent anul acesta", a spus Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank.

3. Companiile nu se mai imprumuta

"In prezent, conform ultimelor date publicate de BNR, depozitele in lei ale populatiei scad mai lent decat cele ale companiilor, ceea ce arata ca firmele isi sustin activitatea din propriile economii, iar consumul populatiei este finantat prin "canibalizarea" potentialului de investitii viitoare", este de parere Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

4. Scaderea cererii de servicii bancare

BRD - Groupe Societe Generale a pus rezultatele financiare in scadere in cursul primului trimestru al anului pe seama mentinerii la un nivel scazut a activitatii economice, precum si stagnarea cererii de servicii bancare.

"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul asteptat pe piata, diferenta fata de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativa.

Activitatea economica sufera in continuare, influentand si cererea de servicii bancare.

Cu toate acestea, au fost sesizate semne pozitive care raman sa fie confirmate in perioada urmatoare", a declarat Guy Poupet, Presedintele - Director General al BRD - Groupe Societe Generale.

5. Accelerarea inflatiei

Potrivit UniCredit Tiriac, cheltuielile operationale ale bancii au crescut cu 4% in intervalul ianuarie - martie al acestui an fata de primul trimestru din 2010, influentate de accelerarea inflatiei si de ajustarile statutare determinate de reglementarile de piata.

Creditarea nu va demara

Conform lui Nicolae Danila, creditarea nu poate demara pentru ca populatia este "prizoniera" in durate mari de viata ale creditelor, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite.

"Masurile administrative nu sunt de dorit pentru ca au efect temporar, iar modul in care sunt ele depasite reprezinta o modificare nedorita de comportament. Astfel, bancile comerciale au depasit barierele instituite de BNR in special prin cresterea maturitatii creditelor acordate populatiei", a mai spus Nicolae Danila.

El a precizat ca, in perioada de dinainte de criza financiara, sistemul bancar din Romania s-a bucurat de accesul la surse de finantare abundente si ieftine din afara tarii, datorita politicii economice din marile zone economice, in special SUA si zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#am iesit din recesiune, #rezultate bcr, #rezultate brd, #rezultate financiare banci, #scadere piata bancara, #unicredit , #stiri BRD