Spre minimele anului, in pas alergator

Marti, 24 Iunie 2008, ora 16:52
1411 citiri
Spre minimele anului, in pas alergator

Stiti ce aveau in comun indicii DAX, FTSE 100 si S&P 500 azi la ora 16 ? Toti trei se aflau la o distanta de 4,7% de minimele anului.

Euforia generata de raportarile privind PIB-ul din SUA dupa primul trimestru (care a venit in crestere cu 0,9% desi multi dadeau ca sigura o valoare negativa care sa prefigureze recesiunea) a trecut repede iar raliul burselor a lasat locul unor scaderi mici dar regulate.

Pe nesimtite pietele externe s-au apropiat de valorile minime ale anului iar atingerea lor pare o chestiune de zile. Principalul indice al bursei din Germania mai avea de parcurs mai putin de 5 procente marti pana la " fundul gropii ", la fel britanicul " Footsie " sau S&P 500.

Austria statea inca bine printre pietele emergente, la o distanta respectabila de minimele anului (14%), la fel piata din Praga (aproximativ 10% peste minimul anului) dar shorterii vor descoperi probabil repede ca e de mancat o paine buna aici.


BVB, printre fruntasi

Marti, zi cu 3 ceasuri rele pe piata romaneasca de capital : atat BET cat si BET-C au spart pragurile support de la 6700 puncte, respectiv 4750 puncte.

BET-FI se afla la un pas (48.500 puncte este minimul anului iar indicele SIF-urilor a inchis putin peste 49.000) iar parerea noastra este ca daca nimic spectaculos nu se intampla pe termen scurt (cum ar fi de pilda anularea majorarii de capital de la SIF Transilvania care ar dubla pretul actiunilor respective), vom asista si la strapungerea acestui prag.

Mediile mobile arata cum nu se poate mai rau, indicele BET-FI aflandu-se in acest moment atat sub cea de 200 de zile (65.540 puncte), cat si sub cele de la 20 (53.847) si 50 de zile (52.721 puncte).


Se poate si mai rau ?

OTP s-a aflat marti sub minimul anului (6,12 forinti/actiune fata de 6,19 forinti), ceea ce arata ca si BRD ar putea vizita din nou nivelul de 17,5 lei/actiune daca atmosfera generala nu se schimba.

Iar cum la viitoarea reuniune de la inceputul lui iulie BCE va majora, dupa toate probabilitatile, dobanda de politica monetara cu 0,25%, investitroii europeni au motive de ingrijorare, scumpirea finantarilor reflectandu-se negativ in profiturile si…PER-urile companiilor listate.

Ingrijorarea e cuvantul de ordine si in SUA, unde preturile mari la energie sufla in jarul inflatiei, vestile proaste continua sa curga din sectorul financiar si nimeni nu mai crede intr-o noua reducere a ratei dobanzii pentru a impulsiona economia.

O majorare a dobanzilor se va petrece si in Romania, probabil la 10%, un motiv in plus sa reevaluati companiile din portofoliu cu grad mare de indatorare.


Mare atentie la "oportunitati"

Cine s-a grabit sa intre la bursa in mai, ingrijorat ca pietele isi revin iar el nu va reusi sa prinda minimele, are toate motivele sa fie dezamagit.

Inregistreaza deja pierderi iar tendintele pe termen scurt sunt din nou negative cand se implineste aproape un an de la debutul corectiilor (va amintiti cum se dadea ca sigura spargerea pragului de 100.000 puncte de catre BET-FI in iulie anul trecut?).

Din pacate, putin castiga in vremurile de contractie economica. O companie care se tranzactioneaza la un PER de 10 luand ca reper profitul din ultimele 4 trimestre, poate ajunge la PER de 7 chiar daca pretul ramane prin absurd pe loc , doar prin ajustarea rezultatelor financiare ca urmare a reducerii puterii si apetitului de cumparare al clientilor in trimestrele urmatoare.

Deci, actiunile ce par subevaluat acum, ar trebui privite prin prisma degradarii previzibile a profiturilor, pe masura ce inflatia generalizata reduce cererea.


Analiza de Alexandru Voicu