British American Tobacco va finanta cu 200 mil. dolari lupta impotriva comertului ilicit cu tutun

Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:25
1942 citiri
British American Tobacco va finanta cu 200 mil. dolari lupta impotriva comertului ilicit cu tutun

Producatorul de tutun British American Tobacco a incheiat joi un acord de cooperare cu Comisia Europeana si cu statele membre ale Uniunii Europene (UE) pentru combaterea comertului ilicit cu tutun si va finanta cu 200 milioane dolari aceasta initiativa in urmatorii 20 de ani, relateaza NewsIn.

Comertul ilicit cu tutun costa guvernele statelor membre UE pana la 10 miliarde euro, reprezentand impozite neplatite in fiecare an.

"Marea parte a banilor vor merge la OLAF, insitutia europeana de lupta antifrauda.

Acest organism va coordona distribuirea sumei in acesti ani", au declarat Agentiei NewsIn reprezentantii British American Tobacco.

Conform acordului, British American Tobacco isi va uni fortele si va coopera cu Comisia Europeana precum si cu autoritatile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene.

Acordul urmareste colaborarea intr-o serie de domenii, cu scopul de a lupta impotriva comertului ilicit cu tutun si prevede finantarea de catre British American Tobacco cu 200 milioane dolari (134 milioane euro) pentru a sprijini aceasta initiativa in urmatorii 20 de ani.

"Acest acord marcheaza un pas semnificativ in intarirea cooperarii in lupta impotriva criminalitatii de pe piata tutunului la nivelul UE.

Impreuna cu Comisia Europeana si cu statele membre, trimitem un mesaj foarte puternic infractorilor care contrafac produsele noastre si care se sustrag de la plata taxelor prin contrabanda - activitatile lor nu vor fi tolerate", a declarat directorul pentru Europa de Vest al British American Tobacco, Jack Bowles.

British American Tobacco vede comertul ilicit ca pe o amenintare majora pentru companiile de tutun care activeaza legitim.

Din acest motiv, compania a initiat discutii cu Comisia Europeana pentru demararea unui acord de rezolvare a problemei.

Pierderile totale suferite de catre UE si statele membre, ca urmare a comertului ilicit cu tigarete, se ridica la ordinul miliardelor de euro in fiecare an.

"Speram ca acest acord sa aduca rezultate concrete iar cota de piata a produselor de contrabanda sa scada rapid. In Romania, contrabanda cu tigari este o problema grava, atat pentru autoritati cat si pentru producatori, avand in vedere magnitudinea acestui fenomen.

In primul trimestru al anului 2010, produsele de contrabanda ajungeau sa detina 36,2% din piata, devenind astfel cel mai important jucator.

In urma campaniei de constientizare desfasurata de British American Tobacco, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, precum si a masurilor luate de catre autoritati, s-a inregistrat o scadere de aproape 10 puncte procentuale a contrabandei cu tutun.

Acest lucru demonstreaza eficienta masurilor luate si reprezinta un indicator puternic al faptului ca procesul de combatere trebuie sa continue", a spus seful Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco, Adrian Popa.

British American Tobacco isi doreste sa sprijine guvernele statelor membre UE in lupta impotriva contrabandei la nivel international, deoarece atat interesele legitime ale industriei cat si cele ale guvernelor sunt in prezent serios afectate de comertul ilicit.

 

#american, #british, #tobacco, #tutun , #stiri British American Tobacco