Consiliul Concurentei a dat in acest an amenzi de 131,9 mil. lei

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 14:28
1552 citiri
Consiliul Concurentei a dat in acest an amenzi de 131,9 mil. lei

Consiliul Concurentei a dat in acest an amenzi in valoare de 131,9 milioane lei (circa 30,6 mil. euro), de 15 ori mai mari decat cele aplicate in 2009, de 8,7 milioane lei (2,05 mil. euro), a declarat miercuri intr-un interviu pentru NewsIn presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Diferenta mare fata de amenzile aplicate anul trecut se datoreaza sanctiunii aplicate companiei Posta Romana, in valoare de 103,3 milioane lei (24,06 mil. euro). In 2008, valoarea totala a amenzilor aplicate fusese de 113,2 milioane lei (30,7 mil. euro).

De asemenea, in acest an au mai fost amendate Raiffeisen Bank SA, cu 14 milioane lei, pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare, 14 agenti economici de pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (cu 5,2 milioane lei), sapte companii care au participat in 2008 cu oferte trucate la licitatia organizata de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) in vederea atribuirii biletelor de tratament balnear in statiunea Baile Olanesti (cu 4,2 milioane lei), CECCAR, cu 4,05 milioane lei, pentru fixarea tarifelor practicate de membrii sai si cinci service-uri auto din Slobozia, cu 1,09 milioane lei, pentru intelegeri anticoncurentiale de tip cartel privind fixarea tarifelor.

Totodata, in 2010, Consiliul Concurentei a finalizat 18 investigatii si a declansat 24 de investigatii.

Autoritatea de concurenta are in prezent in desfasurare 64 de investigatii.

Dintre cele declansate in acest an, cele mai importante sunt investigatia de pe piata tigaretelor, ce vizeaza o posibila intelegere privind fixarea preturilor intre British American Tobacco Romania, JT International Romania si Philip Morris Romania SRL, precum si cele doua investigatii privind infiintarea celor doua companii energetice, Electra si Hidroenergetica, pentru a evalua impactul acestor operatiuni asupra pietelor afectate.

De asemenea, bugetul pe 2011 al Consiliului Concurentei va fi in valoare de 35,31 milioane lei, finantat exclusiv de la bugetul de stat.

Consiliul Concurentei a fost infiintat in 1996 si are 40 de inspectorate teritoriale si aproape 300 de angajati in total.

Rolul Consiliului Concurentei, in calitate de autoritate administrativa autonoma, are doua dimensiuni: una corectiva privind restabilirea si mentinerea un mediu competitiv normal, iar cealalta, dimensiunea preventiva de monitorizare a pietelor si supravegherea actorilor pe aceste piete.

#Consiliul Concurentei, #amenzi , #stiri British American Tobacco