JTI:Pierderi de 1,5 mld. euro la buget, pana in 2009, din cauza contrabandei

Vineri, 03 Noiembrie 2006, ora 04:58
854 citiri

Contrabanda de tigarete ar putea duce la diminuarea veniturilor bugetare cu 1,5 miliarde euro, pana in 2009, cand piata neagra va acoperi 30% din totalul pietei, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general si vicepresedintele JTI Romania, Martin Southgate.Potrivit estimarilor JTI, contrabanda acopera circa 10% din piata, nivel care s-ar putea tripla pana in 2009.

"Numai in acest an, bugetul pierde 125 milioane euro din cauza contrabandei. Proiectate in viitor, pierderile cumulate ajung la 1,5 miliarde de euro pana in 2009, cand se incheie programul de aliniere a accizelor la nivelul european", a afirmat Southgate.

El a spus ca fenomenul de contrabanda a luat amploare in Romania ca urmare a majorarii preturilor la tigarete intr-un ritm mai alert decat cresterea veniturilor consumatorilor, pe fondul cresterii accizelor.

"Romania a incheiat cu Uniunea Europeana un acord de armonizare a nivelului accizelor la tigarete, pana in 2009, cand nivelul acestora ar trebui sa ajunga la 64 de euro pentru 1.000 de tigarete. Majorarii accizelor se adauga insa si taxa pe viciu, care nu era prevazuta in acordul cu UE, astfel ca ajungem la un nivel de 74 euro pe mia de tigarete", a spus directorul general al JTI.

Potrivit acestuia, in contextul majorarilor de pret, care afecteaza mai ales segmentul mediu si de jos, in Romania sunt aduse ilegal tigari la preturi de aproape patru ori mai mici din Ucraina si Moldova.

Reprezentantul JTI a apreciat ca aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, va aduce noi scumpiri ale tigaretelor, nesustinute de o crestere cel putin egala in sectorul salariilor, care sunt de trei ori mai mici decat in restul Europei.

JTI Romania detine o cota de piata de peste 20%, potrivit estimarilor proprii, si intentioneaza sa-si mareasca cota de piata. Compania, ar putea, de asemenea, sa mareasca capacitatea de productie din Romania, in functie de cererea de pe piata.

Potrivit estimarilor JTI, piata legala de tigarete se ridica in acest an la 1,4 miliarde euro. Volumul total al productiei este de 35 de miliarde de tigarete, dintre care 3,5 miliarde provenite din contrabanda.

Pentru 2007, compania estimeaza un avans al contrabandei pana la 13%.

"Pentru 2007 estimam o productie totala in piata de 34,5 miliarde tigarete, dintre care 4,5 miliarde provenite din contrabanda ", a spus Southgate.

JTI Romania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 433 milioane lei (circa 122 milioane euro), in crestere cu 19% fata de perioada similara a anului trecut si mizeaza in 2006 pe o cifra de afaceri totala de 980 milioane lei (272 milioane de euro), in crestere cu circa 23% fata de nivelul de 794 milioane lei de anul trecut.

Piata romaneasca a produselor din tutun este controlata in proportie de aproape 90% de trei companii - JTI, Philip Morris PM si British American Tobacco BAT.

Alte firme importante din piata sunt Galaxy Tobacco (denumita anterior Societatea Nationala Tutunul Romanesc) si Gallaher, cel mai nou jucator din piata, cu o cota de aproape 4% in 2005.

Mediafax