Tigarile se scumpesc in 2009

Joi, 19 Februarie 2009, ora 18:27
2916 citiri
Tigarile se scumpesc in 2009

Primele majorari de accize la tutun si alcool vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de tigarete, cu 11 euro/ hl la produsele alcoolice fermentate si sigilate si 13,96 euro/hl la restul bauturilor alcoolice, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Pentru accizele la tutun se va aplica o noua majorare incepand cu 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete, potrivit Mediafax.

Initial, Pogea a spus ca acciza la tutun va crestere cu 14 euro in acest an, prin majorarea in doua transe egale de cate 7 euro la mia de tigarete, una aplicabila de la 1 martie si alta de la 1 august.

El considera ca impactul asupra pretului de vanzare a unui pachet de tigari va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultata dupa fiecare majorare de acciza.

Guvernul a decis in luna ianuarie sa devanseze calendarul convenit cu Uniunea Europeana privind accizele la tutun si alcool, si sa aduca aceste taxe inca din acest an la nivelul prevazut pentru 2010.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totala la mia de tigarete, valabila de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmand sa creasca la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 si la 74 de euro la 1 iulie 2010.

Acciza include si taxa pe viciu, in valoare de 10 euro. Pe de alta parte, producatorii de tigarete Japan Tobacco International (JTI) si British American Tobacco (BAT) Romania sustin ca majorarea, in perioada urmatoare, a accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor si cresterea contrabandei la 30% din piata.

Conform JTI, calendarul de crestere a accizelor pana in 2010 negociat cu UE a fost deja devansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tigari, # scumpire, # acciza, # bani , #stiri British American Tobacco