FP: posibila listare printr-o oferta publica initiala de 500 mil de dolari

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 01:10
1726 citiri
FP: posibila listare printr-o oferta publica initiala de 500 mil de dolari

Fondul Proprietatea s-ar putea lista printr-o oferta publica initiala de 500 milioane de dolari, aceasta fiind valoarea necesara pentru a atrage investitorii straini, au declarat vineri oficiali ai Franklin Templeton, informeaza Newsin.

Oferta publica initiala a Fondului Proprietatea in valoare de 500 milioane dolari ar reusi sa atraga investitori institutionali si capital strain catre Romania, sustine Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Invetments.

"Aceasta este valoarea corecta pentru a putea atrage investitorii", a spus vineri Konieczny. Oficialii Franklin Templeton sustin ca ar fi posibila o listare la Bursa din Londra (London Stock Exchange) sau la o alta bursa internationala, insa, deocamdat nu a fost luata o decizie in acest sens.

"Mi-ar placea sa vad un IPO (ofeta publica initiala- n.r.) prin care sa putem atrage si fonduri aditionale, a spus Mark Mobius, presedinte executiv al Franklin Templeton.

"Vrem sa punem Romania pe harta investitiilor", a adaugat Mobius. El sustine ca piata internationala ar putea fi favorabila listarii Fondului Proprietatea, intrucat acesta include companii dintr-o gama foarte variata de domenii. "Anul trecut, piata IPO a atins 80 de miliarde de dolari.

Anul acesta s-ar putea situa la nivelul de 100 miliarde dolari", a mai spus Mobius. El a adaugat ca Fondul Proprietatea se numara printre primele 10 vehicule similare din regiunea Central si Est Europeana.

"Fondul Proprietea este unic prin faptul ca a fost constituit pentru a compensa fostii proprietari. Exista si alte fonduri similare in alte tari, insa niciunul nu a fost constituit in acest mod", a deaclarat Mobius.

Desi pretul actiunii Fondului Proprietatea este in prezent subevaluat, odata ce va avea loc listarea, acesta ar putea creste brusc cu valori cuprinse intre 5% si 25%, a declarat pentru Newsin, Konieczny .

"Nu exista nicio indoiala, pretul actiunii Fondului Proprietatea este foarte redus in prezent. Am avut experiente similare cu fonduri din diferite alte tari", spune David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton.

In prezent, actiunile FP se vand liber, si nu pe o piata reglemetata, iar pretul este stabilit prin intelegerile intre actionari si cumparatori. In ultimii doi ani, pretul unei actiuni a suferit corectii majore fata de valoarea nominala de un leu si daca in 2008 pretul mediu oscila intre 0,45 lei si 0,6 lei, in prezent acesta a coborat pana la 0,2 lei.

"Credem ca este foarte nederept pentru actualii actionari sa vanda in acest fel. Intelegem ca, probabil, majoritatea sunt fortati de imprejurari sa vanda", spune Konieczny. FP nu poate plati dividende in prezent, chiar daca acestea s-au cumulat de ceva timp, spune David Smart.

Plata dividendelor poate fi distribuita doar ulterior numirii oficiale a Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea. 

#actionari, #fondul proprietatea, #oferta publica , #Actiuni fondul proprietatea