Stere Farmache: Listarea Hidroelectrica la BVB in 2012, un scenariu optimist

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:00
3133 citiri
Stere Farmache: Listarea Hidroelectrica la BVB in 2012, un scenariu optimist
Stere Farmache

Hidroelectrica, o companie mult-asteptata de investitori pe piata, ar putea fi listata in cel mai optimist scenariu abia la sfarsitul lui 2012, crede fostul presedinte al BVB, Stere Farmache.

"Sfarsitul lui 2012 pentru Hidroelectrica poate fi o estimare optimista. Hidroelectrica este o companie asteptata pe piata, insa cu totii stim ca pregatirea

unei companii ia ceva timp. De regula intre 6-9 luni, insa in cazul Romaniei ar putea dura mai mult", a declarat Stere Farmache intr-un interviu Business24.

De asemenea, Grec Konieczny sublinia intr-un interviu Business 24 ca listarea Hidroelectrica la BVB ar trebui sa se faca cat mai curand posibil, in caz contrar existand riscul ca valoarea actiunilor sa scada, iar investitorii sa se orienteze spre alte piete, unde exista mai multa lichiditate si mai multe oportunitati.

Stere Farmache crede ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca semnificativ oferta pe piata de capital pentru a putea atrage investitori straini puternici.

"Daca aceasta oferta se va imbunatati si va fi de calitate, daca vom avea pe piata actiuni emise de companii mari, importante, care doresc si vor sa adopte standarde de guvernanta corporativa, cred ca investitorii vor acorda atentia cuvenita Romaniei.

Sigur ca nu este acesta singurul actor. Romania nu este un stat izolat, piata comerciala s-a globalizat. Acest lucru va depinde si de evolutia generala a pietei financiare europene si de modul in care va fi administrata si solutionata criza datoriilor suverane", a declarat Stere Farmache.

Facand referire la vizibilitatea BVB pe piata de capital, fostul presedinte spune ca Bursa de la Bucuresti si-a amenajat infrastructura si reglementarile in asa fel incat sa nu existe obstacole pentru investitorii straini.

In opinia acestuia, investitorii straini, de care Romania are atata nevoie, trebuie sa gaseasca la Bucuresti reguli similare cu cele de pe alte piete dezvoltate.

"Este adevarat ca marii jucatori nu sunt inca foarte prezenti in Romania, insa cred ca o oferta buna a BVB este in masura sa-i atraga si nu vad obstacole majore, care sa descurajeze investitorii la BVB", a mai adaugat acesta.

Actiunile BVB, cele mai tranzactionate la BVB in 2011

Miercuri a fost o zi importanta atat pentru Bursa de valori Bucuresti cat si pentru Fondul Proprietatea, care a implinit un an de la listarea pe BVB.

Privind retrospectiv la modul de evolutie al actiunilor Fondului Proprietatea, fostul presedinte al Bursei de Valori este de parere ca listarea FP a fost privita cu mult interes atat de catre BVB cat si de catre lumea financiara din Romania, insa, in opinia acestuia, au existat asteptari prea mari in privinta pretului actiunilor Fondului, asteptari care nu au fost ajustate de evolutiile economice din Romania.

"Cred ca la Bursa vom vedea intotdeauna preturi care se misca in sus si in jos. E important pentru BVB ca actiunile Fondului Proprietatea sa capete o lichiditate din ce in ce mai mare si cred ca pe masura ce lichiditatea va creste vom vedea si imbunatatiri ale pretului", mai spune Stere Farmache.

Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, in timp ce activul net a scazut cu 5,6%. In plus, pretul actiunii FP pe bursa nu s-a apropiat de valoarea nominala, de la un pret de 0,6495 lei din prima zi de listare.

"Trebuie sa judecam performanta Fondului, in contextul in care isi desfasoara activitatea in Romania si in contextul performantelor companiilor in care Fondul are plasamente. Marea majoritate a companiilor nu sunt listate si aici relevanta valorii are un grad mai mic de exactitate", a mai adaugat fostul presedinte BVB.

Actiunile Fondului s-au dovedit a fi cele mai tranzactionate de Bursa de la Bucuresti in 2011, dubland valoarea medie zilnica a tranzactiilor. In cursul zilei de miercuri, chiar si ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, care a precizat ca la sfarsitul anului 2011, actionarii institutionali straini detineau peste 40% din actiunile Fondului Proprietatea.

"In ciuda faptului ca rezultatele inregistrate anul trecut demonstreaza ca investitorii sunt interesati de Romania, bursa ramane o resursa insuficient valorificata", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune cu ocazia implinirii unui an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.

#Stere Farmache BVB, #listare hidroelectrica bvb, #listare hidroelectrica 2012, #listare companii stat 2012, #actiuni fondul proprietatea, #profit fp 2011 , #Actiuni fondul proprietatea