Am 25 de ani si vreau sa investesc - unde ar fi mai bine?

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 13:52
3837 citiri
Am 25 de ani si vreau sa investesc - unde ar fi mai bine?

Raspunzand intrebarii unui tanar cititor de 25 de ani care vrea sa inceapa sa joace la bursa pentru a-si inmulti banii, analistul Walter Updegrave de la Money Magazine ofera cateva sfaturi pentru investitorii incepatori.

In primul rand, nu incepe investitiile cumparand actiuni, indeamna autorul cartii "How to Retire Rich in a Totally Changed World: Why You're Not in Kansas Anymore" citat de CNN Money.

Incepatorii si, uneori, chiar si investitorii experimentati nu ar trebui sa cumpere actiuni individuale.

Pentru a face o investitie profitabila in actiunile unei companii, alegerea acesteia presupune cunoasterea datelor ei financiare. Investitorul trebuie sa stie sa analizeze perpectivele ei si sa isi dea seama daca planurile managementului se justifica prin actualele bilanturi financiare.

Sa faci asta nu necesita cine stie ce capacitate intelectuala, dar e nevoie timp si efort, pe care cei mai multi oameni nu le au sau nu sunt dispusi sa le consacre investitiilor.

Si apoi ce rost are sa te consumi urmarind toate aceste aspecte despre activitatea companiilor, cand e mult mai convenabil sa investesti in fonduri mutuale, care iti ofera posibilitatea de a detine un mic procent dintr-un portofoliu de actiuni la zeci pana la mii de companii?

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat.

Efectuarea unei investitii la un fond mutual se face prin cumpararea de unitati de fond
.

Acestea sunt echivalentul actiunilor la societate pe actiuni. Insa, spre deosebire de actiuni care sunt emise intr-un numar fix, unitatile de fond se emit in mod continuu si pot fi rascumparate oricand.

Participarea la un fond mutual este atestata printr-un certificat ce confirma detinerea de unitati de fond.

Evident ca tot trebuie sa alegi intre multele fonduri de investitii de pe piata, dar aceasta decizie nu este la fel de riscanta ca in cazul in care ti-ai pune toti banii pe o singura companie.

Dupa ce ai luat prima decizie referitoare la modul in care investesti, trebuie sa te concentrezi sa iti construiesti un portofoliu. Pentru ca e aproape imposibil sa prevezi exact care fond va avea cea mai mare crestere in anul curent, cel mai bine e sa iti imparti banii si sa ii plasezi in mai multe fonduri.

Statisticile arata ca, pe termen lung, cea mai sigura modalitate de a obtine un profit substantial este investitia in mai multe domenii de activitate. Facandu-ti un portofoliu cat mai variat, iti vei putea asigura un castig.

Daca ai banii, e relativ usor sa-ti construiesti un portofoliu variat, investind in fonduri care contin actiuni la firme autohtone, actiuni la companii dinafara tarii, obligatiuni si poate intr-un fond care investeste in domenii care sa acopere doar rata inflatiei cum sunt, de exemplu, resursele naturale. In acest moment, piata imobiliara unde se faceau investitii profitabile anii trecuti, nu mai este la fel de atragatoare pentru fonduri.

La tinerete, investitorii nu prea cumpara obligatiuni, dar odata cu inaintarea in varsta se recomanda obligatiunile pentru ca sunt investitii sigure si nu implica riscul sa ramai la batranete fara toti banii adunati, in cazul aparitiei unei noi crize financiare.

Odata ce ti-ai ales fondurile in care sa investesti si ti-ai facut un portofoliu, va trebui sa monitorizezi evolutia investitiilor tale, sa urmaresti trendul economiei si tendintele de la bursa.

Vei observa ca exista tot felul de analisti si prognosticatori care, in mod constant, te indeamna sa reactionezi la cea mai mica schimbare a tendintei pe piata sau la fiecare recomandare de la Banca Centrala, fie ca e vorba de a vinde actiuni, a cumpara obligatiuni, a investi in aur s.a.m.d.

Sfatul analistului de la Money Magazine este: ignora-i! Nu se poate se te misti suficient de repede si de bine pe piata, pentru a valorifica tendintele de crestere si pentru a evita perioadele de regres. Cu cat incerci mai mult, cu atat e mai probabil sa sfarsesti prin a cumpara la preturi umflate sau a vinde ieftin. Iar costurile de tranzactionare iti vor manca orice potential profit.

Asa ca relaxeaza-te si ia-o usor, ca sa zicem asa. In afara de reechilibrarea periodica a portofoliului, fa modificari cat mai putine, ca sa reduci sansele de a deveni unul din acei investitori care, incercand sa faca prea multe, ajung pe minus.

 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#actiuni, #fonduri, #investitii, #obligatiuni, #profit , #Actiuni