Bancile britanice se pregatesc de cele mai dure reglementari

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:16
1274 citiri
Bancile britanice se pregatesc de cele mai dure reglementari

Bancile britanice se pregatesc sa intre sub cele mai dure reglementari din lume, dupa ce o comisie desemnata de guvern a recomandat izolarea prin lege a operatiunilor destinate populatiei de activitatile riscante de investitii, costurile reformei fiind estimate la 7 miliarde lire sterline, potrivit Mediafax.

Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a declarat luni ca va elabora de urgenta legislatia bazata pe propunerile comisiei, transmite Reuters.

Scopul reformei este de a evita repetarea situatiei care a condus, in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009, la intrarea a doua dintre cele mai mari banci britanice, Lloyds si Royal Bank of Scotland, sub controlul partial al statului prin infuzii masive de capital menite sa salveze institutiile de credit de la colaps.

Comisia Bancara Independenta (CBI) insista ca bancile sa constituie rezerve de capital de baza (core) de cel putin 10% din operatiunile retail de pe piata britanica.

De asemenea, comisia recomanda ca rata capitalului primar, din care sunt acoperite eventuale pierderi, sa fie de 17-20%, peste nivelul tintit de alte reforme bancare din Europa si similar cu cel planificat de autoritatile elvetiene.

Noile reglementari globale, care vor intra treptat in vigoare pana in 2019, impun o rata minima a capitalului "de calitate" de 7%, sau maximul 9,5% in cazul bancilor mari, de importanta sistemica.

CBI estimeaza costurile anuale inainte de taxe ale separarii activitatilor si suplimentarii capitalului vor fi intre 4 miliarde lire si 7 miliarde lire pentru bancile britanice in ansamblu si recomanda ca reformele sa fie implementate etapizat pana in 2019, pentru a nu accentua conditiile economice dificile.

Guvernul britanic s-a pozitionat in sprijinul raportului, afirmand ca reformele vor ajuta cresterea economica si vor proteja contribuabilii de criza.

"John Vickers insusi a prezentat un orar, pe care intentionez sa il respect. El sugereaza sa implementam toate aceste schimbari pana la sfarsitul deceniului. Sunt multe modificari, de aceea va dura ceva timp, insa trebuie sa trecem legislatia prin parlament", a afirmat Osborne.

Guvernul britanic l-a desemnat anul trecut pe John Vickers, fost economsit sef al Bancii Angliei, sa formeze o comisie pentru a determina posibile reforme de consolidare a competitiei in sistemul bancar si reducere a riscurilor specifice sectorului financiar.

Bancile birtanice au o putere considerabila de lobby, din moment ce serviciile financiare genereaza circa 10% din economia Marii Britanii.

Cele mai mari patru grupuri financiare britanice, HSBC, Barclays, Lloyds si RBS, s-au opus reglementarilor dure dorite de autoritatile globale, europene si britanice, pentru a evita suplimentarea substantiala a rezervelor de capital.

Propunerile comisiei vizeaza limitatea gradului in care o banca poate folosi banii diviziei de retail pentru a finanta activitati de investment banking.

Astfel, costurile de finantare ale institutiilor de credit urmeaza sa creasca, afectand profitabilitatea si, probabil, creditarea catre firme mici si populatie, potrivit bancilor.

Actiunile bancilor britanice au coborat puternic luni, cu pana la 4,8%, in timp ce indicele bancar european a pierdut 3,8%.

Printre operatiunile care trebuie izolate complet de activitatile riscante se numara depozitele populatiei si creditele catre firme mici. in cazul altor activitati, comisia vrea sa acorde bancilor mai multa flexibilitate.

in consecinta ar putea fi izolate active britanice cu o valoare cuprinsa intre 1.000 miliarde lire si 2.000 miliarde lire.

Bancile britanice au active totale de 6.000 miliarde lire, de patru ori cat Produsul Intern Brut al Marii Britanii.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#banci britanice, #capital, #investitii, #investment banking, #reforme sistem bancar, #sistem bancar , #Actiuni