Bauturi alcoolice de peste trei milioane dolari exportate de Moldova in Rusia in 2007

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 11:31
1441 citiri
Bauturi alcoolice de peste trei milioane dolari exportate de Moldova in Rusia in 2007

Republica Moldova a livrat produse alcoolice in valoare de peste trei milioane dolari in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, dupa reluarea exporturilor catre Rusia, potrivit Moldpres.

Republica Moldova a preluat exporturile de bauturi alcoolice catre Rusia in octombrie 2007, dupa o pauza de un an si jumatate. Pe ultimele doua luni ale anului, exporturile de bauturi alcoolice din Moldova catre Rusia au ajuns la trei milioane de euro dupa ce conducerea celor doua state a convenit asupra reluarii exporturilor in luna octombrie, potrivit datelor de la de la Agentia agroindustriala 'Moldova-Vin'.

Iurie Mudrea, sef de directie la 'Moldova-Vin', a mentionat ca in prezent circa 14 companii vinicole autohtone isi exporta productia pe piata rusa. Totodata, a specificat oficialul, inspectia sanitara rusa 'Rospotrebnadzor' a acordat deja avize pozitive pentru 22 de companii vinicole moldovenesti.

Potrivit datelor anuntate in ianuarie curent de serviciul sanitar rus 'Rospotrebnadzor', valoarea cantitativa a productiei alcoolice moldovenesti livrata in Rusia de la reluarea exporturilor este de circa 1,5 milioane litri.

'Moldova-Vin' estimeaza ca vinurile exportate in Rusia vor ocupa in urmatorii ani o cota de piata de circa 30 la suta. Agentia va intreprinde mai multe actiuni pentru promovarea imaginii vinurilor moldovenesti pe piata rusa. Circa 20 de companii vinicole din Moldova vor participa la Expozitia Internationala 'Prodexpo', care va avea loc la Moscova in perioada 11-15 februarie 2008.

Rusia a interzis importurile de vin din Republica Moldova in luna martie 2006, dupa descoperirea de pesticide in mai multe esantioane. In luna iunie 2007, cu ocazia unor discutii intre autoritatile sanitare din cel doua tari, s-a decis redeschiderea pietei rusesti pentru vinurile si coniacurile produse in Republica Moldova, iar pentru bauturi alcoolice in octombrie 2007.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.