Bursa americana de actiuni si-a regasit cumparatorii

Miercuri, 30 Iulie 2008, ora 13:25
1251 citiri
Bursa americana de actiuni si-a regasit cumparatorii

Securities and Exchange Commission a anuntat ca va extinde pana pe 12 august restrictiile privind operatiunile de tip 'short-selling' decise initial pe 15 iulie, dar cu privire la aceleasi 19 titluri ale unor companii financiare. Masura din 15 iulie urma sa expire in aceasta dimineata.

Compania americana specializata in operatiuni de rafinare Valero Energy Corp. (StartradeXT: VLO (US)) a anuntat ieri un profit net aferent trimestrului al 2-lea in scadere cu 67%, in particular pe fondul aprecierii recente a pretului petrolului.


Conform unor date publicate recent de catre Bloomberg.com, sefii executivi ai rafinariilor americane au cumparat pe parcursul lunii mai a acestui an cel mai notabil volum de actiuni apartinand companiilor pe care le conduc aferent ultimilor 8 ani.

Scenariul materializarii unei corectii negative a pretului petrolului ar putea conduce in viitor la o majorare a profiturilor rafinariilor si totodata la o modificare a unui trend bursier deja extrem de negativ.


Mai mult, o serie de fonduri speculative foarte cunoscute au inceput deja sa achizitioneze actiuni apartinand rafinariilor listate pe piata americana - capacitati de prelucrare al caror numar in Statele Unite, asa cum sustine investitorul miliardar Kenneth Fisher, nu a cunoscut o crestere in ultimii peste 30 de ani.

Astfel, pe parcursul primului trimestru al acestui an, Caxton Associates LLC - fondat de catre Bruce Kovner si administrand la acest moment aproape $12 miliarde - a cumparat sau si-a marit detinerile la 6 rafinarii, printre care Valero Energy Corp. (StartradeXT: VLO (US)), Tesoro Petroleum Corp. (StartradeXT: TSO (US)) si Sunoco Inc. (StartradeXT: SUN (US)).

Citadel Investment Group LLC - fondul speculativ de aproape $22 miliarde administrat de catre Kenneth Griffin - a cumparat la randul sau peste 190 de mii de actiuni Tesoro Petroleum Corp. pe parcursul aceleiasi perioade, si si-a marit de aproape 8 ori detinerea la Holly Corp.. Renaissance Technologies Corp. - fondul speculativ de peste $30 miliarde administrat de catre James Simons - a cumparat peste 600 de mii de actiuni Valero Energy Corp. si si-a marit detinerea la Calumet Specialty Products Partners LP.


Desi cifrele fundamentale privind economia nipona anuntate in debutul acestei saptamani au venit in linia pesimista a asteptarilor (rata somajului in iunie a crescut la 4.1%, maximul ultimilor 2 ani, in timp ce datele privind productia industriala in aceeasi perioada de timp au deceptionat estimarile), iar piata americana de actiuni si-a regasit ieri cumparatorii (indicele compozit Dow Jones Industrial Average (StartradeXT: US30 Index CFD) a castigat ieri 266.48 puncte (2.39%)) - totusi, yenul japonez continua sa fie sustinut in fata valutelor principale, mai ales via cross-uri.


Negocierile prezente la reuniunea Organizatiei Mondiale a Comertului de la Geneva (Elvetia) au esuat ieri, in particular pe fondul lipsei unui acord intre Statele Unite, China si India privind dreptul tarilor asiatice de a impune tarife de urgenta in scopul protejarii propriilor fermieri. Este inca un semn al aparitiei unor noi centri de putere economica la nivel global.



Mihai Nichisoiu, Vanguard