Bursa Bucuresti: Lichiditatea, la maximul ultimelor trei luni

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 18:21
1508 citiri
Bursa Bucuresti: Lichiditatea, la maximul ultimelor trei luni

Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,38%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar un deal cu 1,27% din actiunile Fondului Proprietatea, realizat chiar in ultimele minute, a ridicat lichiditatea la 105,3 milioane lei.

In primele doua ore de tranzactionare, piata a evoluat incert, cotatiile inregistrand variatii reduse, in conditiile in care si bursele vest-europene nu au avut o traiectorie clara. Dupa ora 12:00, bursa de la Bucuresti a intrat pe scadere si a ramas pe rosu pana la final, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata din nou doar pe cateva actiuni.

"Se vede foarte clar de ceva timp ca nu se fac volume, toti investitorii stau in expectativa, mai ales romanii. Cele cateva fonduri straine care mai sunt prezente pe piata mai fac volume pe actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea, dar asta doar datorita perceptiei ca acestea sunt controlate de actionar majoritar strain", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Rulajul pietei a fost salvat in ultimele minute de un deal cu 1,27% din actiunile Fondului Proprietatea, in valoare de 94,4 milioane lei (aproape 21 milioane euro). Astfel, rulajul de pe segmentul de actiuni a urcat la 105,3 milioane lei (23,4 milioane euro), valoare de aproape patru ori peste cea de marti, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro).

Lichiditate mai mare, inregistrata la 26 iunie

O lichiditate mai mare decat cea de miercuri a fost inregistrata la 26 iunie, cand au fost inregistrate in sistemul bursei rezultatele ofertei de preluare de la Azomures (AZO), in valoare de 240,8 milioane lei (53,9 milioane euro).

Anterior, un rulaj superior celui de miercuri a fost atins in 4 mai, sedinta in care deal cu 2,59% din actiunile Fondului Proprietatea, de 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro), a dus lichiditatea la 210,6 milioane lei (47,8 milioane euro).

Deal-ul de miercuri a fost efectuat la 0,5395 lei, pret cu numai 0,09% sub inchiderea de marti. Pe piata principala, tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea au cumulat 4,1 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,54 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,49%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,38% sub ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,23%.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,18% sub nivelul de marti.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai inregistrat titlurile OMV Petrom (1,7 milioane lei), Erste (1,3 milioane lei), SIF Transilvania (731.000 de lei), BRD (627.000 de lei)

Pe piata Rasdaq, rulajele au continuat sa fie reduse. Investitorii au transferat actiuni de 206.000 de lei, valoare de aproape doua ori peste nivelul de marti, de 106.000 de lei.

Titlurile Albalact, cele mai lichide

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 144.000 de lei, iar pretul a avansat cu 0,92%, la 0,1428 lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor, au fost transferate trei pachete de titluri de stat in valoare cumulata de 4,3 milioane lei (952.000 de euro).

La inchiderea pietei principale, bursele vest-europene evoluau incert si inregistrau variatii foarte usoare. In primele minute de tranzactionare, pietele au fost sustinute de decizia Bancii Japoniei privind o noua serie de masuri de stimulare a economiei. Ulterior, pietele au revenit in imediata apropiere a nivelurile de marti, pe fondul ingrijorarilor investitorilor ca Spania va fi nevoita sa ceara ajutor extern din cauza costurilor ridicate de finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb actiuni, #lichididate BVB, #tranzactii bvb, #titluri listate BVB , #Actiuni