Bursa de actiuni din India s-a prabusit

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 13:21
1297 citiri
Bursa de actiuni din India s-a prabusit

Dupa ce tocmai notase niveluri maxime record in urma unei aprecieri de aproape 40% in acest an, piata de actiuni din India s-a prabusit azi, principalul ei indice Sensex cazand cu peste 9% inainte de a recupera o parte a scaderii - si asta dupa ce organismul de reglementare a pietei de capital locale a anuntat masuri de limitare a tranzactionarii derivatelor pe actiuni de catre investitori care-si ascund identitatea. Bombay Stock Exchange a fost inchisa pentru o ora.

Totodata, rupia indiana s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel al ultimelor 2 luni, dupa ce se apreciase in acest an cu peste 12% contra dolarului american (cea mai puternica valuta asiatica) - notand pe 11 octombrie cel mai inalt nivel din februarie 1998.

Banca centrala a Canadei a lasat ieri nemodificata rata de referinta a dobanzii, 4.50% - admitand in acelasi timp ca riscurile inflationiste s-au moderat datorita aprecierii propriei monede contra dolarului american. Banca centrala vede dobanda cheie in linie cu preocuparea de a aduce rata inflatiei sub 2.0%.

Abdalla Salem El-Badri, secretarul general al OPEC, apreciaza ca piata petrolului este condusa in aceasta perioada catre noi maxime istorice in buna parte de speculatori. Oficialul nu a semnalat daca OPEC intentioneaza sa majoreze productia asa incat pretul petrolului sa se modereze. Pretul unui baril de petrol cu scadenta in noiembrie a crescut ieri pana la aproape $88.

Totalul participatiilor investitorilor straini in actiuni si note de trezorerie americane pe termen mediu si lung a scazut in august cu $69.3 miliarde - efect al manifestului de panica globala din iulie - august, dupa ce crescuse cu $19.2 miliarde in iulie. Este cel mai important declin de aceasta natura de cand Rusia a intrat in incetare de plati in 1998.

Ericsson AB - cel mai important producator de retele wireless din lume - a atentionat ieri asupra unor raportari financiare care ar putea sa surprinda neplacut. Actiunile companiei s-au prabusit cu aproximativ 25% dupa primirea stirii, pana la cel mai scazut nivel al ultimilor aproape 3 ani.


<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.