Primul ETF romanesc se tranzactioneaza la BVB, de miercuri

Luni, 27 August 2012, ora 09:44
1591 citiri
Primul ETF romanesc se tranzactioneaza la BVB, de miercuri

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va tranzactiona, incepand de miercuri, primul fond de investitii romanesc tranzactionabil la bursa - ETF BET Tradeville. Fondul isi propune replicarea cat mai precisa a performantei indicelui BET, aducand avantajul unor expuneri diversificare, la costuri reduse de administrare, potrivit reprezentantilor Tradeville.

Fondul este administrat de SAI Vanguard Asset Management, valoarea initiala a activului fiind de 500 mii de lei, iar depozitar ING Bank. ETF BET Tradeville se adreseaza atat investitorilor cu cont de tranzactionare la bursa, cat si investitorilor institutionali.

Pretul de referinta in prima zi de tranzactionare va fi de cinci lei pentru o unitate, iar pasul de cotare 0,01 lei. Variatia zilnica admisa este similara cu limitele de variatie ale actiunilor din componenta indicelui BET, si anume +/- 15%.

Potrivit reprezentantilor Tradeville, fondul ofera cele mai reduse costuri pentru investitia in cele mai lichide 10 companii romanesti (Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, BRD, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucuresti, Electromagnetica si SSIF Broker).

"Ne propunem in conditii normale, o prima de spread de maxim 0,3% fata de spreadul actiunilor componente din BET", au precizat reprezentantii Tradeville, in conditiile in care comisionul de tranzactionare perceput este de 0,25%. Costurile reduse se datoreaza si scutirii de la comisioane percepute de BVB, pentru o perioada de sase luni de la lansare.

"ETF BET Tradeville are rolul de a-i aduce pe bursa si pe acei investitori care considerau ca diversificarea riscului este prea costisitoare, dar si pe cei care, desi aveau nevoie sa-si administreze portofoliile, nu aveau incredere in broker, avantajul fondului fiind structura mai stricta", au declarat reprezentantii Tradeville.

Un alt avantaj al acestui tip de fonduri este transparenta sporita. Pretul de achizitie este cunoscut in cazul unui ETF, in comparatie cu fondurile deschise obisnuite, iar valoarea unitara indicativa a activului net (iVUAN) este furnizata in timp real (actualizata la fiecare 60 de secunde) pe site-ul BVB, pe parcursul intregului orar de tranzactionare aferent.

Fondurile de investitii tranzactionabile la bursa (ETF) au fost lansate in anii '80 si au castigat rapid popularitatea investitorilor ce cautau alternative la fondurile mutuale. La nivel regional, bursa de la Varsovia detine un astfel de instrument financiar din 2010, iar in Ungaria, a fost infiintat inca din 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ETF BVB, #ETF BET Tradeville, #fond de investitii tranzactionabil BVB , #Actiuni