Criza ipotecara din SUA provoaca a doua interventie monetara din istorie

Luni, 13 August 2007, ora 09:24
925 citiri

Rezerva Federala, sistemul american al bancilor centrale, a "pompat" in piata uriasa suma de 38 de miliarde de dolari intr-o singura zi, cea mai mare cantitate de lichiditate pusa la dispozitie de la data atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Suma este destinata linistirii bancilor si investitorilor interni si internationali in contextul pe care l-au creat pierderile inregistrate pe piata creditelor ipotecare de mare risc si temerile privind inrautatirea conditiilor de creditare. Actiunea Federal Reserve a fost urmata de un comunicat de presa, lucru neobisnuit pentru institutie, intilnit ultima data imediat dupa fatidicul 11 septembrie, anunta Reuters. Autoritatea a tinut sa linisteasca sistemul bancar si bursier spunind ca va continua sa furnizeze orice sume necesare pentru a acoperi deficitul de lichiditate la nivel international si mentinerea dobinzii de 5,25% pentru creditele "over-night".

Reactia imediata a fost apreciata de actorii de pe piata care si-au exprimat increderea ca actiunile Federal Reserve vor mai tempera temerile investitorilor, ingrijorati de situatia pietei in continua degradare. Saptamina aceasta va fi insa decisiva in acest sens si toata lumea mai asteapta astfel de injectii de lichiditate . "Ce va influenta piata saptamina viitoare? Un singur lucru: creditele cu grad mare de risc.

Sintem in centrul efectelor acestui factor. Singura intrebare este daca Federal Reserve va lasa aceasta avalansa sa mearga pe drumul ei sau va sari in ajutor, si totul arata ca va sari in ajutor", a declarat pentru Reuters presedintele companiei Delta Global Advisors din California, Chip Hanlon. Cu toate acestea, orice semn care ar arata extinderea pierderilor din industria creditelor ar putea stirni o avalansa care sa loveasca in bursele americane si in cele din intreaga lume care ar putea afecta profitabilitatea companiilor si cresterea economica. Mai mult, inundarea pietei cu lichiditati ar conduce la cresterea inflatiei si a preturilor, distrugind credibilitatea boardului conducator al Federal Reserve, in frunte cu Ben Bernake.

De altfel, dupa cum observa si "Wall Street Journal", acesta se afla in fata unei dileme: sa pompeze in continuare fonduri, ceea ce ar eroda mesajul sau antiinflationist ori sa se confrunte cu o veritabila paralizare a pietelor de credit.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13077>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.