Domo trece la o structura corporatista si devine holding

Miercuri, 07 Februarie 2007, ora 12:46
1497 citiri

Actionarii Domo au transformat compania in holding, prin vanzarea actiunilor detinute de fondatori catre firma Dominuse Management Ltd., infiintata in Cipru, in decembrie 2006, si care are ca actionari familiile Szarvadi cu o participatie de 55% si Hegedus cu 45%, a informat, miercuri, Domo.


"Domo are deja operatiuni in Bulgaria si se orienteaza si catre alte piete din regiune. Prin aceasta schimbare de structura compania poate pregati atat transferul partial de actiuni catre un investitor strategic, cat si o eventuala listare la bursa. Pentru orice investitor este mai usor sa discute cu un singur actionar majoritar (Dominuse Management Ltd.) decat cu mai multe persoane fizice", a declarat directorul general Domo, Lorand Szarvadi.

Motivele care au stat la baza creari unui holding nu au urmarit o impozitare mai avantajoasa, precizeaza compania intr-un comunicat. Domo va plati toate categoriile de impozite la bugetul statului roman pentru operatiunile desfasurate in Romania, respectiv la bugetul statului bulgar pentru cele din Bulgaria, potrivit lui Lorand Szarvadi.

In urma adoptarii structurii corporatiste, actionarii Domo sunt Dominuse Management Ltd. cu o detinere de 74,4% din actiuni, Westerham Holding B.V. cu 14,8%, Fondul Romano American pentru Investitii cu 9,3% si Alexandru Mnohoghitnei 1,5%.

Pentru 2007, actionarii companiei si-au propus extinderea retelei de magazine la 12 in Bulgaria si aproximativ 125 in Romania

Retelele Domo comercializeaza electrocasnice, electronice si produse IT&C si numara in prezent 112 magazine in Romania care insumeaza peste 45.000 metri patrati si dispune de peste 1050 angajati. Lantul din Bulgaria are in prezent sapte magazine cu o suprafata totala de 3.500 metri patrati si 100 angajati.

In 2006, compania a obtinut o cifra de afaceri de 122 milioane euro in Romania si trei milioane euro in Bulgaria. In privinta profitului, compania nu a oferit cifre, dar a precizat ca a fost depasit semnificativ nivelul anului 2005.

In aceeasi perioada, proprietarul retelelor Altex, Dan Ostahie a transformat compania in holding cu sediul in Olanda prin vanzarea a 99% din actiunile firmei Altex Impex catre compania olandeza Bomenveld BV care este proprietatea sa si a sotiei sale. Prima tara vizata de Ostahie pentru extindere este tot Bulgaria, piata de aici fiind urmarita inca din 2004 de catre proprietarul Altex. Compania este interesata de extinderea afacerilor sale in Republica Moldova si in Serbia, potrivit lui Ostahie.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)