Dragos Cabat: Listarea companiilor americane la BVB - intrarea intr-o noua era

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 08:11
1688 citiri
Dragos Cabat: Listarea companiilor americane la BVB - intrarea intr-o noua era

Bursa de Valori din Bucuresti a fost dintotdeauna atacata pentru lipsa de lichiditate si oportunitati reale de investire pentru investitorii institutionali si privati romani si straini.

Desi reprezentantii BVB au facut mari eforturi pentru aducerea pe bursa a unor titluri importante, pe de o parte, dezinteresul cumparatorilor regionali in piata de capital din Romania si pe de alta parte, slaba intelegere a managementului firmelor private, in sensul utilitatii pietei de capital ca instrument de atragere a resurselor financiare, au facut ca numarul listarilor "de marca" sa fie redus. In consecinta, si volumele de tranzactionare au fost scazute, in comparatie cu importanta regionala si PIB-ul Romaniei in UE.

La aceasta situatie a contribuit si lipsa de decizie a autoritatilor romane de a lista pe piata de capital companiile de stat din energie, utilitati si principalele firme din portofoliul statului roman.

Prin intarzierea cu care oficialii romani au "dat drumul" privatizarilor prin piata de capital (si aceasta in special la presiunea organismelor financiare internationale), statul a accentuat neincrederea sistemului privat in acest mod de finantare, intr-o societate in care oricum lipsa de transparenta operationala si de raportare financiara sunt la mare pret.

Gigantii americani ofera noi oportunitati pe BVB

Prin listarea companiilor importante din SUA la BVB, Bursa isi largeste oferta pentru investitorii privati (in primul rand). Daca pana acum, investitiile in titluri straine erau costisitoare financiar si logistic - acestea se puteau face prin intermediul brokerilor specializati pe pietele internationale, dar costurile "transferate" catre clientii romani erau ridicate, diminuand astfel marjele de profit, odata cu listarea titlurilor straine clientii pot "vedea" direct evolutia portofoliilor lor si tranzactioneaza pe piata din Bucuresti.

Desigur, societatile de brokeraj care au "adus" pe piata aceste titluri, le-au ales cu grija: firme de renume din UE (Germania, Franta in special) si din SUA, titluri cu mare lichiditate pe pietele de origine, cu volatilitate relativ redusa si care s-au comportat onorabil si in perioada de recesiune.

Dar, in timp ce companiile listate in UE sunt afectate de situatia curenta a pietei unice, actiunile americane au un potential mai mare de crestere, odata cu optimismul investitorilor privind piata americana si datorita rezultatelor financiare pozitive ale companiilor emitente. Mai mult, cand vorbim despre Apple, Visa, Intel, Coca Cola si Bank of America, ne referim la nume de prim rang printre companiile americane.

De aceea, este de asteptat ca interesul investitorilor romani privati sa fie important, mai ales ca respectivele titluri le ofera posibilitatea de a-si extinde portofoliul pe mai multe industrii, piete si sa adauge "blue chips" foarte lichide la detinerile lor existente.

Ramane desigur problema riscului valutar, dar cred ca el este pe deplin contracarat de lichiditatea titlurilor respective.

Dragos Cabat, CFA, Managing Partner eFin.ro

#Dragos Cabat BVB, #Dragos Cabat editorial, #companii americane BVB , #Actiuni